ghid1.gif (733 bytes)infotitlu.gif (651 bytes)
  
Cererea de locuinte a picat examenul la banci
    

Revista CAPITAL - 10.06.2004

              Preturile locuintelor au devenit prohibitive pentru veniturile romanilor

            Piata imobiliara se afla momentan in impas. Cerere potentiala exista, dar veniturile nete nu sunt suficiente pentru achizitionarea caselor, nici macar prin credite ipotecare/imobiliare, datorita preturilor care au crescut foarte mult in ultima perioada. Puterea de cumparare a populatiei a crescut, dar nu in acelasi ritm cu pretul caselor.

   De exemplu, acum doi ani cu un venit net de 400 de dolari se putea cumpara prin credit pe zece ani un apartament de trei camere cu 12.000 de dolari, cu o rata lunara de maximum 200 de dolari. Astazi, pentru un apartament de trei camere preturile pornesc de la 28.000 - 30.000 de euro. Pentru a accesa un credit ipotecar, pe 20 de ani (conditiile de creditare s-au schimbat pentru a permite mai multor categorii de persoane sa obtina finantare bancara), este necesar un avans de minimum 7.000 de euro (bani cu care inainte se putea cumpara cel putin o garsoniera).

             Pe langa avansul marit, rata este de minimum 250 de euro pe luna, iar veniturile necesare obtinerii creditului de 650 de euro pe luna. Practic, acest fapt a scumpit creditul si a redus accesul unor categorii sociale la achizitia de case. Din aceasta cauza, piata imobiliara nu se dezvolta intr-un ritm atat de accelerat cum se preconiza anul trecut. Intr-o piata imobiliara cu un potential de sute de miliarde de euro, volumul creditelor ipotecare nu are sanse sa atinga nici macar un miliard de euro, daca se pastreaza evolutia din primele cinci luni ale anului.

             Pentru revigorarea tranzactiilor imobiliare, actorii principali din piata asteapta ridicarea normelor minime de creditare impuse de BNR (avans minim 25%, valoarea ratei lunare sa nu depaseasca o treime din veniturile nete pe familie). Totodata se asteapta o scadere a dobanzilor la creditele in lei. In conditiile in care acestea ar scadea suficient de mult, poate si bancile si-ar permite scheme de finantare mai accesibile populatiei. De asemenea, aparitia obligatiunilor ipotecare ar putea conduce intr-un viitor apropiat si la o reducere a dobanzilor la creditele in valuta.

             In timp ce piata apartamentelor este in stand-by, piata locuintelor noi este in plina expansiune. Putinii clienti care indeplinesc conditiile de creditare impuse de banci se reorienteaza catre case noi, in ansambluri rezidentiale construite fie de companii private, fie de ANL. "Planul pe care l-am facut pentru tot anul acesta este cu 30% mai mare decat ne-am propus in strategia firmei pe 2004. Trendul crescator este dat de persoanele care au economisit in ultimii 14-15 ani pentru o locuinta tip vila", a declarat Dan Ioan Popp, manager Impact SA.

              De asemenea, multi dintre muncitorii romani din strainatate prefera sa investeasca in case noi, pentru care nu au nevoie de credit ipotecar propriu-zis, si se multumesc cu un credit "de completare", creditul nenominalizat. Preturile caselor au strans atat de mult "cravata" creditului ipotecar/imobiliar incat aproape l-au "sugrumat". Tranzactiile cu case, fie prin credit, fie platite cash, mai au de asteptat pana sa respire "aer proaspat".

             Previziunile specialistilor privind evolutia pietei imobiliare au fost date peste cap de normele de creditare impuse de BNR, cresterea exagerata a preturilor la apartamentele vechi si inexistenta unei legislatii care sa permita refinantarea mai facila a bancilor si, implicit, ieftinirea creditelor.

 

 

10 June 2004