În primele şase luni din 2012 se înregistrează in Bucuresti o creştere a volumului solicitărilor de spaţii de birouri venite din partea companiilor medii cu 50,4%, raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut.

25524-cererea-de-birouri-a-crescut-cu-504-de-la-incep.jpg“Credem că evoluţia pozitivă înregistrată de economia din Romania în cursul anului 2011 , pe o serie de paliere cum ar fi agricultura, investiţiile, construcţiile şi în alte sectoare, au creat premisele unei revigorări a mediul de afaceri şi au contribuit în primul semestru din 2012 la creşterea volumului cererilor”, declară Alexandru Petrescu, managing partner al companiei ESOP Consulting.

Din perspectiva bugetelor alocate de companiile medii pentru închirierea de spaţii, cea mai mare pondere, de 78% au avut-o in continuare în semestrul I solicitările de până în 11 euro/mp/lună.

Acest segment de până în 11 euro/mp/lună a avut, în ultimii patru ani, o pondere în continuă ascensiune, de la 18% în 2008, la 78% in 2012.

In 2008, principala forţă de tracţiune a cererii de sedii noi o reprezenta extinderea sau creşterea confortului şi a imaginii firmei, cele mai des întalnite fiind solicitările de spaţii de birouri de peste 15 euro/mp/lună (55% din totalul cererilor), iar cererea sub 11 euro/luna avea o ponderea de doar 18% din totalul cererilor. În 2012, raţiunea principală a relocărilor rămâne optimizarea de costuri, în consecinţă o majoritate covârşitoare a cererii este concentrată în segmentul de spaţii cu chirii de până în 11 euro/mp/lună (ponderea fiind de 78% din volumul total al solicitarilor).

"Putem afirma că asistăm la primele semnale de reluare a dinamismului cererilor venite din partea companiilor medii", sustin reprezentantii Esop.

Desi cererea din partea companiilor medii a crescut, oferta este in continuarea mai mare, deci exista premise ca proprietarii sa aiba o flexibilitate mai mare în negocierile cu chiriaşii.

Domeniile care au înregistrat o expansiune notabilă în 2012 sunt clinicile medicale private şi instituţiile de învăţământ private (fie ele grădiniţe, şcoli, after-school-uri), în contextul degradării accentuate a serviciilor medicale si educationale din sistemul de stat.

 

Sursa

4 July 2012