Trimestrul trei (T3) al acestui an s-a dovedit cel mai performant pentru piata de birouri de la inceputul anului 2008 pana in prezent, conform datelor din Raportul de Piata al CB Richard Ellis Romania.

14866-premium_office.jpgCu un total de 100.000 mp tranzactionati, suma care include inchirieri, subinchirieri, reinnoiri si renegocieri, T3 2010 a depasit in privinta cererii chiar si cele mai optimiste scenarii. In acest trimestru extrem de pozitiv, cererea de inchiriere si subinchiriere a fost de 63.400 mp, fata de un nivel mediu de tranzactionare din perioada 2008-2009 de 50.500 mp. Pentru o parte semnificativa dintre tranzactii, negocierile au inceput cu 6 - 9 luni inainte ca ele sa fie finalizate si chiriasii au decis sa profite de oportunitatile financiare excelente prezente in piata.

"Chiria prime ramane stabila la 19,5 EUR / mp / luna, dar se observa o presiune descendenta asupra chiriilor nete efective. Proprietarii sunt presati sa ofere discounturi atat pentru chiria de baza, cat si pentru locurile de parcare, perioade de chirie zero, taxe fixe de intretinere si contributie la amenajarea spatiului", se arata in Raportul CBRE.

Companiile cele mai active din acest trimestru provin din sectoarele de Productie Industriala si Energetica precum si IT&Telecomunicatii. O exceptie rara in piata a fost faptul ca sectorul de Servicii Financiare, un sector aflat de obicei in primele locuri, nu s-a clasat in Top 3. Companiile internationale domina piata tranzactiilor (peste 85% din total tranzactii). Un jucator major al pietei de birouri este reprezentat de industria Farmaceutica, in special acele companii care opereaza clinici medicale si/sau farmacii. In total, acestea au inchiriat peste 23.000 mp in perioada T1 - T3 2010 (aproape 15% din totalul cerere).

Pentru mai multe informatii, consultati raportul complet.

Despre CB Richard Ellis

CB Richard Ellis Group, Inc. (NYSE:CBG), o companie listata la S&P 500, cu sediul central in Los Angeles, este cea mai mare firma de servicii comerciale imobiliare din lume (raportat la incasarile din 2009).

Compania are aproximativ 30.000 de angajati (excluzand afiliatii) si deserveste proprietarii de active imobiliare, investitorii si chiriasii prin intermendiul celor peste 300 de birouri din intreaga lume (excluzand afiliatii). CB Richard Ellis ofera consultanta strategica si executorie pentru vanzarea sau inchirierea proprietatilor, servicii corporatiste, managementul proiectelor, proprietatilir si altor facilitati, consultanta in materie de credite ipotecare, estimare si evaluare, planuri de dezvoltare, managementul investitiei, precum si cercetare si consultanta. Pentru mai multe informatii, va rugam sa vizitati www.cbre.com.



4 November 2010