În urma unor articole apărute în presa internaţională, citate de mass-media română în ultimele zile, cu privire la numirea mea la conducerea unui minister ce gestionează fonduri europene destinate dezvoltării regionale a ţării noastre, pentru corecta informare a cititorilor dvs., vă transmit următoarele precizări:

sursa: www.ziua.roCele trei articole la care fac referire sunt: “Controversial minister to oversee EU funds in Romania”, publicat in 22.12.2009 in EUobserver; “Controversial Romania pick alarms EU”, publicat in 23.12.2009 de agentia UPI; “Yes, minister, you have a big portfolio” publicat in 27.12.2009 de The Sunday Times.

Articolele au cel puţin un punct comun, şi anume declaraţii ale Alinei Mungiu-Pippidi, prin care aceasta apreciază drept scandaloasă desemnarea mea ca ministru al dezvoltării regionale şi turismului. Tot doamna Mungiu-Pippidi face afirmaţii calomnioase legate de afacerile soţului meu şi, în acest context, de relaţia mea cu preşedintele României.

Este regretabil ca domnia sa, din poziţia pe care o deţine, să transforme o vendetă personală în subiect al unor ştiri ce afectează nu doar imaginea mea, ci şi a României la nivel internaţional. Pe această cale, îi cer doamnei Mungiu-Pippidi să nu abdice de la standardele academice care au consacrat-o, să lase la o parte resentimentele pe care le are faţă de mine şi, atunci când face aprecieri la adresa activităţii mele publice, să se raporteze la fapte reale, nu la zvonuri fără niciun suport.

Precizez că soţul meu nu a avut niciun fel de avantaje pe seama funcţiilor publice pe care le-am deţinut şi că nu a avut niciodată acces privilegiat la fonduri publice, în ciuda afirmaţiilor din articolele amintite.

Referitor la acuzaţiile formulate la adresa mea de comisia alcătuită din parlamentari ai opoziţiei, este deja de notorietate că procurorii au infirmat respectivele acuzaţii, dispunând neînceperea urmăririi mele penale. Subliniez şi că niciodată nu am fost acuzată de fapte de corupţie, aşa cum eronat se afirmă în articolele menţionate mai sus. Nici chiar comisia Orban nu a făcut astfel de acuzaţii.

În ceea ce priveşte gestionarea fondurilor europene, cu bună credinţă şi cu profesionalism am făcut deja acest exerciţiu în calitate de ministru al turismului. Am reuşit o rată bună de contractare şi de absorbţie în domeniul major de intervenţie 5.3 din Programul Operaţional Regional ”Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică”, Ministerul Turismului fiind organism intermediar de implementare a programelor pe acest domeniu.

De asemenea, menţionez că nu am pozat niciodată în lenjerie intimă şi am fost surprinsă să constat că presa română a preluat astfel de informaţii, deşi se ştie foarte clar că este vorba de o minciună.

Având în vedere cele de mai sus, solicit tuturor redacţiilor româneşti care au preluat informaţii eronate din presa internaţională să le corecteze şi să publice punctul meu de vedere.

Nu visez un tratament preferenţial din partea presei române, doresc doar echidistanţă şi obiectivitate în relatarea aspectelor legate de acţiunile mele care vizează interesul public. Cer, aşadar, presei române, să fie la fel de exigentă cu ea însăşi pe cât este de exigentă cu ministrul dezvoltării regionale şi turismului.

Vă informez pe această cale că m-am adresat cu un drept la replică redacţiilor EUobserver, UPI şi The Sunday Times.

 

Elena UDREA

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului 


 

29 December 2009