Pentru multe dintre agentiile imobiliare, piata actuala seamana cu un bloc in flacari. Victime sunt la toate etajele, liftul e blocat, iar supravietuitorii se imbulzesc pe scara de incendiu. In final, vor scapa doar cei extrem de atenti la coborare.

Century 21 traieste din inchirieriCine nu si-a facut sau nu s-a uitat pe planul de evacuare e acum in afara jocului.

O spun sumbrele statistici ale crizei; comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, de pe piata au disparut circa 60% dintre jucatori, spune Adrian Sischin, Regional Director al RE/MAX, una dintre cele mai extinse retele de agentii imobiliare din lume, prezenta in Romania prin 24 de birouri in orase precum Bucuresti, Brasov sau Braila.

Cum arata insa culoarul de scapare pentru cei care sunt inca "in viata"?

INCHIRIERI. Cu aproape doi ani in urma, cand Century 21 - varianta locala a unei alte mari agentii imobiliare din lume - a intrat in Romania, piata autohtona striga deja "de ajuns"! Exact "atunci a inceput sa se manifeste la noi criza imobiliara", isi aminteste Gabriel Alexandru, vicepresedintele firmei care detine master franciza (cu drept de subfrancizare) de la proprietarul marcii, Century 21 Real Estate LLC din Statele Unite. Tranzactiile devenisera un vis, nu numai pentru el, ci pentru intreaga piata. "In octombrie anul trecut am trecut printr o perioada extrem de dificila, pentru ca practic s au suspendat tranzactiile de vanzare cumparare, s au suspendat toate proiectele", descrie situatia presedintele Century 21 Romania. Iar ca imaginea sa fie completa, in primele doua luni ale acestui an, toata reteaua, care numara cinci birouri, a realizat numai sase tranzactii.

Prinsi in mijlocul a doua crize - imobiliara si financiara -, Alexandru si ai sai au incercat sa gaseasca iesirea prin fumul inecacios si dens.

Dar stie cineva drumul? Raspunsul a venit tocmai din America de Sud. Alexandru a apelat la ajutorul masterilor - francizori din intreaga lume care mai trecusera prin astfel de situatii de criza imobiliara. "Cei de acolo mi-au spus: «Domnule, solutia este sa va axati pe inchirieri»", povesteste Alexandru. "Si asta am facut". Astazi, presedintele master francizei romanesti e convins ca se poate supravietui din inchirieri.

Explicatia e poate mai simpla decat pare: "Fie ca este criza sau nu, oamenii urmeaza cursul normal al vietii: se casatoresc, fac copii, divorteaza". Deci, inchiriaza. E prima treapta pe drumul supravietuirii. E de acord cu asta si Adrian Sischin, de la RE/MAX: "Se tranzactioneaza in primul rand ce este urgent". Evident, intermedierile cu chirii nu pot suplini total pierderile din comisioanele castigate in urma tranzactiilor de vanzare-cumparare. Dar pot reprezenta - aici putini sunt cei ce se indoiesc - gura de oxigen vitala in astfel de situatii.

Sursa

22 aprilie 2009