Lucrările de reabilitare din Centrul Vechi durează deja de mai bine de cinci ani. Dar în loc să arate mai bine, zona se degradează. Primarul Oprescu promite că până la vară va livra cele şase străzi care nu au fost gata de Crăciun, anul trecut, cum a promis iniţial. Între timp însă, bugetul de reabilitare a scăzut de zece ori, motiv pentru care amânările sunt fireşti.

17513-1277208554.jpgArhitectul şef al Primăriei Generale Bucureşti, Gheorghe Pătraşcu, a vorbit pentru IMOPEDIA.ro despre stadiul în care este Centrul Vechi acum, cum ar trebui să se transforme şi în cât timp.

Centrul vechi în ultimii ani, doar s-a degradat. Promisiuni pentru mai bine există, dar nu trec de nivelul declarativ. Au început lucrările la străzi, ceea ce este un semn bun, dar nu s-au mai şi terminat. Nu sunt bani, dar nici o autoritate care să ţină problemele în frâu.

„Există acest aspect al neîngrijirii. Vom avea un centru istoric ca al marilor capitale europene, dar nu ştiu în ce orizont de timp. Proprietatea în centrul istoric e în proporţie de 95%, poate şi mai mult, privată, iar obligaţia proprietarului de a-şi menţine proprietatea nu e foarte bine delimitată în România. Pe de altă parte, intervenţia autorităţii se poate face, dar nu se găseşte o structură capabilă să deruleze un asemenea program", spune Gheorghe Pătraşcu, Arhitectul Şef al Capitalei.

Dar poate cea mai mare problemă rămâne cea a finanţării. Autorităţile promit că până la vară, în Centrul Vechi va fi piatră cubică. Acest lucru pare însă greu de crezut, în condiţiile în care bugetul pentru zonă a fost diminuat considerabil. Din cele 5 milioane de euro de care avea nevoie municipalitatea pentru a termina străzile din centrul vechi, consilierii au aprobat doar plata a 500.000 euro.

"Eu sper ca anul acesta să terminăm până în vară cu tot ceea ce înseamnă partea de străzi, în paralel mergem cu refacerea a 11 faţade", declara optimist Sorin Oprescu imediat după ce a fost tăiat bugetul.

„Trebuie cheltuiţi nişte bani publici care în condiţiile actuale sunt mai greu de găsit. Un calcul nu poate fi exact, dar este nevoie de minimum 40-50 milioane euro, dacă ne referim numai la zona istorică Lipscani - Universitate - Splai - Calea Victoriei. Dar în zona de refacere a construcţiilor este nevoie de câteva sute de milioane de euro", spune mai realist Arhitectul Şef al Primăriei Municipiului Bucureşti.

Primarul general speră că va reuşi să îi convingă pe patronii teraselor din Centrul Vechi să îşi renoveze faţadele clădirilor în care şi-au deschis afacerea. Un lucru firesc, dar ceva mai greu de pus în practică decât este expus în teorie.

„În zonă locuiesc o parte din vechii rezidenţi, dar destul de puţini, şi sunt, pe de altă parte, cei care au cumpărat în vederea unei investiţii imobiliare, să nu zic speculă. Fac afirmaţia asta cu o oarecare certitudine, nu cu siguranţă. Mai există şi oameni care stau ilegal acolo, nu foarte mulţi, dar există", completează Gheorghe Pătraşcu.

În plan, reabilitarea Centrului Istoric ar trebui să se facă în trei faze. În prima faza trebuie refăcute zonele Calea Victoriei, Bulevardul I.C. Brătianu, Splaiul Independenţei şi Strada Lipscani. În total este vorba de 14 străzi. Până acum însă, municipalitatea a reuşit să finalizeze doar lucrările de reabilitare a străzilor Smârdan, Lipscani şi Zarafi. Lucrările au costat aproximativ 460.000 euro. Faza a doua de reabilitare a Centrului Istoric cuprinde consolidarea şi refacerea a 14 imobile, iar cea de-a treia - conservarea, protejarea şi revitalizarea zonei Palatului "Curtea Veche" şi transformarea lui în complex muzeal.


13 April 2011