Bucuresti, 12.10.2010 – Cu un trafic de invidiat si conditii bune pentru desfasurarea afacerilor, centrul vechi a devenit in 2010 noul “hot spot” pentru cafenele, baruri si restaurante, arata o analiza a CB Richard Ellis Romania.

14253-centru_istoric.jpgInvestiitile autoritatiilor in modernizarea acestei zone precum si pozitionarea excelenta, in buricul Capitalei, intre statiile de metrou de la Universitate si Unirii confera succesul de care se bucura astazi centrul istoric. De ce ar fi Bucurestiul diferit de alte zone din Romania (de exemplu Brasov si Sibiu) sau de zone renumite din Europa (Las Ramblas din Barcelona)? Daca exista spatiu potrivit, atmosfera, zona pietonala, exista si cerere pentru acest tip de business”, explica Luiza Moraru, Head of Retail Department, CBRE Romania.

Traficul aduce afaceri pentru comerciantii prezenti aici, iar proprietarii nu se sfiesc sa ceara chirii pe masura incasarilor generate de aceasta zona. “Centrul istoric al Capitalei reprezinta singura zona comerciala din Bucuresti, dar si din tara, unde chiriile au crescut fata de anul 2008. Aceasta crestere se datoreaza in foarte mare masura proiectelor de reabilitare si imbunatatire a infrastructurii, care inca nu s-au finalizat”, spune Luiza Moraru. Chiriile variaza in functie de amplasare (strazile cu infrastructura refacuta sunt evident mai cautate), de suprafata, de situatia juridica si de facilitati (daca spatiul este reconditionat, daca exista posibilitate de amenajare a unei terase, proportia la suprafata magazinului intre parter / subsol / etaj).  

Nivelul chiriei se situeaza intre 35 – 50 EUR / mp / luna pentru un spatiu cu aproximativ 100 mp, parter, renovat, cu maxima vizibilitate si fara probleme juridice. Un spatiu vast, de cateva sute de metri, dar fara renovare, situat la parter, intr-o zona foarte buna ar putea fi inchiriat intre 12 – 24 EUR / mp lunar. Spatiile mici, de sub 100 mp, localizate in zonele deja renovate, au inregistrat o crestere a chiriei fata de 2008, exclusiv datorata calitatii infrastructurii si procesului de renovare. Nu sunt niste cresteri majore, ci de 5 – 10%, dar pentru acele spatii foarte bune, care acum sunt in majoritate ocupate, se poate vorbi de o crestere mai consistenta.

In ceea ce priveste oferta, in prezent nu sunt foarte multe spatii disponibile la inchiriere. Exista un numar mai mare de oferte pe strazile aflate inca in amenjare (precum Lipscani), dar zonele Smardan si Franceza sunt aglomerate si au o oferta limitata. Spatiile disponibile, amenajate, cu situatie juridica clara si cu vizibilitate excelenta, pot fi numarate pe degete.

Referitor la vanzarile comerciantilor comparativ cu chiria platita, Luiza Moraru considera ca “exista o balanta intre numarul mare de comercianti si oferta crescuta de baruri si cafenele care au puterea de a atrage un numar foarte mare de clienti. In acelasi timp, creste competitia si presiunea pe preturi. Astfel, vanzarile sunt intr-adevar considerabile, dar marjele de profit se reduc. In principiu, o rata de sustenabilitate de 15 - 20 % (procentul chiriei totale din vanzari totale) ar trebui sa le permita chiriasilor sa atinga profitul bugetat anterior”.

Pana in prezent, zona de retail din centrul istoric s-a dezvoltat intr-o singura directie: servicii alimentare si cafenele, mai degrabă decat moda si servicii. Pentru ca zona sa devina o destinatie cu adevarat interesanta, inclusiv pentru turisti, este important sa se condimenteze mixul de chiriasi. Marcile vizionare care vor „sparge piata” primele sunt cele care vor avea cel mai mult de castigat. Planurile administratiei publice de finalizare a lucrarilor de amenajare, precum si cele de creare a unor noi spatii de parcare, vor contribui la o completa transformare a centrului vechi intr-o experienta de cumparaturi profitabila.

 

Despre CB Richard Ellis

CB Richard Ellis Group, Inc. (NYSE:CBG), o companie listata la S&P 500, cu sediul central in Los Angeles, este cea mai mare firma de servicii comerciale imobiliare din lume (raportat la incasarile din 2009). Compania are aproximativ 30.000 de angajati (excluzand afiliatii) si deserveste proprietarii de active imobiliare, investitorii si chiriasii prin intermendiul celor peste 300 de birouri din intreaga lume (excluzand afiliatii). CB Richard Ellis ofera consultanta strategica si executorie pentru vanzarea sau inchirierea proprietatilor, servicii corporatiste, managementul proiectelor, proprietatilir si altor facilitati, consultanta in materie de credite ipotecare, estimare si evaluare, planuri de dezvoltare, managementul investitiei, precum si cercetare si consultanta. Pentru mai multe informatii, va rugam sa vizitati www.cbre.com

12 October 2010