Jumătate dintre proiectele de centre comerciale anunţate a fi gata până anul viitor nu vor fi finalizate, în prezent aflându-se în construcţie doar 50% din cei 700.000 metri pătraţi estimaţi, susţin analiştii Cushman & Wakefield.

Foto:http://www.infoconstruct.ro/"În 2009 a încetinit ritmul dezvoltării de centre comerciale, din cauza scăderii vânzărilor, a lipsei de finanţare şi a schimbării strategiilor dezvoltatorilor.

Până în anul 2010 erau propuse pentru livrare spaţii comerciale cu o suprafaţă totală de 700.000 mp, însă doar jumătate dintre ele vor fi livrate în termenul stabilit" susţine Răzvan Gheorghe, director al Cushman & Wakefield .

În prezent sunt în derulare lucrările de contrucţie pentru 10 proiecte, adică 350.000 mp de suprafaţă comercială, printre care se află Cotroceni Park, Atrium Arad, Erp Deva şi West Gate.

În plus, Răzvan Gheorghe a precizat că, din întregul stoc autohton de centre comerciale, fac parte foarte puţine astfel de unităţi, care au o calitate bună, comparativ cu alte ţări emergente vecine.

Anul acesta vor fi livraţi 240.000 mp construiţi, dintre care 68% doar în Bucureşti.

"O singură construcţie cu destinaţie retail este prevăzută pentru livrare în acest an, şi anume, Cotroceni Park, care va fi inaugurat în luna octombrie. Cele mai multe construcţii anunţate în acest an, adică 160.000 mp sunt în Bucureşti", a mai declarat reprezentantul Cushman & Wakefield.

 

30 septembrie 2009