Pe piata centrelor comerciale din provincie, situatia este si mai dramatica decat in Capitala: proprietarii ofera retaileriilor posibilitatea de a nu plati chirie pe o perioada de pana un an sau ii ajuta la amenjarea magazinelor, potrivit reprezentantilor companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle.

„Sunt proiecte distressed care ofera un an de chirie gratis sau fit-out contributions (n.r.: ajutor la amenajarea spatiului inchiriat), aceasta situatie fiind intalnita in orasele supraaglomerate din tara.

In majoritatea cazurilor, retailerii au incercat sa isi renegocieze chiriile, insa aceasta se poate dovedi o solutie pripita si riscanta pe termen lung", a declarat Andrei Vacaru, senior consultant in cadrul departamentului de retail al Jones Lang LaSalle, la evenimentul Realty Forum.

El considera ca, in loc de renegocierea chiriilor, retailerii putea discuta cu proprietarii despre o imbunatatirea a marketingului sau a managementului pentru respectivul centrul comercial, in cele din urma, cel mai important lucru pentru ambele part fiind ca numarul vizitatorilor sa creasca.

„Daca retailerii forteaza nota acum, atunci cand piata isi va reveni, proprietarii centrelor comerciale vor cere din nou chirii exagerat de mari si astfel, pe termen lung, vom asista la chirii care urca si apoi scad dramatic", a adaugat Andrei Vacaru.

Sursa

30 October 2009