Cum arata Top 3 cele mai scumpe resedinte de vanzare la nivelul Capitalei. Factorii emotionali din partea cumparatorului pot ajuta de multe ori la depasirea barierelor de ordin financiar.

19084-foto-pag-6.jpgIn Bucuresti, criza si „saracirea" expa­ti­lor au lovit preturile resedintelor cu pre­tentie. In Dorobanti, proprietarii de imo­bile de prestigiu au pierdut peste 50% din valoarea de acum doi ani a proprie­ta­tilor, cand pretul cerut era de aproape 3.000 euro/mp. In ultimii doi ani, mai multe resedinte de lux au fost scoase la van­zare pentru sume care de­pasesc 6 mil. euro, majoritatea fiind am­plasate in zonele Romana - Universita­tii. Chiriile practicate pe segmentul rezi­den­tial de lux reflecta aceeasi stare de lucruri. O mare parte dintre proprietatile in cauza listate la vanzare sunt afisate si pe piata de inchiriere, dar si aici, in ulti­mii doi ani, chiriile s-au ieftinit cu 40% pana la 60%.

Piata locuintelor de lux a intrat in stare de amorteala incepand cu 2011. Dupa un 2010 in care dezvoltatorii, dar si vanzatorii particulari au supus atentiei publicului o cursa a reducerilor de preturi ajungand si la 50% fata de anii anteriori, primavara lui 2011 a impus o acalmie pe acest segment rezidential. Multi vanzatori au renuntat la politica luxului accesibil, amintindu-si ca, de fapt, acesta ar trebui sa fie scump.

Impas pe segmentul secundar

Pe segmentul secundar, al resedintelor vechi, piata a intrat in impas de ca­te­­va luni. Brokerii spun ca exista pro­­­­­prietari care au la vanzare imobile de 2-3 mil. euro in centrul Capitalei si, pe de alta parte, cumparatori care sunt dis­pusi sa plateasca maximum 500.000-600.000 de euro pentru acestea. Sanse ca partile sa ajunga la o intelegere nu prea sunt, deoarece si unii, si altii stau ferm pe pozitii. Cei care au fost fortati de impre­ju­rari sa vanda repede au facut-o deja. Pe piata au ramas doar vanzatorii care nu au nici graba si nici presiuni.

In pofida campaniilor promotionale sau a reducerilor practicate de vanzatorii de resedin­te de lux, ritmul de vanzari este redus.

„Durata unei tranzactii pe acest segment depinde foarte mult de flexibi­litatea proprietarilor, de masura in care acestia au nevoie de lichiditati si sunt dispusi la compromisuri pentru a le obtine. In afara de asta, factorii emotio­nali din partea cumparatorului pot ajuta de multe ori la depasirea barierelor de ordin financiar", declara Mihaela Pana, Head of the Residential Department, DTZ Echinox. Cea mai interesanta tran­zac­tie a fost incheiata de un cumparator care, in pofida crizei, fascinat fiind de proprie­tatea ofertata, a luat decizia si a fi­nalizat achizitia in mai putin de o sap­tamana. ­In urma negocierii, pretul final s-a situat cu 15% sub oferta initiala, in ju­rul valorii de 1 milion de euro", spune Pana.

Totodata, reprezentantul DTZ Echinox adauga ca tranzactiile in care firma a fost implicata in 2010 au tintit fie proprietati in jurul a 350.000 de euro amplasate in centru sau zona de nord, cu suprafete de aproximativ 150 mp, fie intre 500.000-1 mil. euro, pentru proprietati de lux, cu pozitii exceptionale, situate in zonele consacrate - Primaverii, Kiseleff, Aviato­ri­lor sau Dorobanti. Nici pe piata pri­ma­ra, a locuintelor noi, vanzarile nu sunt foarte bune. In pofida reducerilor de pret vehiculate in mass-media, maj­o­ri­tatea ansamblurilor de lux din Bucu­resti au pastrat un nivel ridicat al pre­­tu­lui. Asa cum declara Asher Lax, VP Mar­keting&Sales Adama, aceasta abor­da­re nu este o simpla tactica de mar­ke­ting, ci o identificare corecta a modului de abor­dare a consumatorului de lux. Pen­tru un client de un anumit calibru, a scadea pretul echivaleaza cu o recunoas­tere a faptului ca stiai ca produsul nu me­rita banii respectivi inca de la inceput.

Care sunt cele mai scumpe proprietati pe piata imobiliara

Imobil Ana Ipatescu, zona P-ta Romana, pret 8 mil. euro

Este o cladire de patrimoniu, cu elemente de arhitectura deosebite, restaurata complet. Are o suprafata de teren de 2.600 mp si 2.200 mp suprafata construita. Cladirea are lift si toate dotarile unei proprietati de lux.

Corbeanca, vila, pret 6 mil. euro

Imobil exclusivist situat pe marginea lacului, cu vedere catre padure, asezat pe un teren cu o suprafata de 5.000 mp, amenajat peisagistic. Vila are o suprafata construita de 2.400 mp si se desfasoara pe subsol, demisol si parter. La nivelul parterului exista o zona de receptie generoasa cu dining, patru dormitoare cu trei bai si grup sanitar. La demisol se afla zona de recreere cu piscina, spa (fitness si sauna), bar si club (biliard, bowling, cinema), sala de concerte cu scena amenajata cu instrumente profesionale. Imobilul este dotat cu sistem Casa Inteligenta si beneficiaza de dotari si finisaje de cea mai buna calitate.

Gradina Icoanei, vila, pret 5,5 mil. euro

O constructie avand design cu influente mediteraneene, un teren de 900 mp si o suprafata construita de aproximativ 1.000 mp. Imobilul are demisol, parter si doua etaje cu spatii extrem de generoase. Vila pastreaza aerul aristocratic al caselor de odinioara prin elementele de arhitectura impecabil conservate.


Sursa

9 June 2011