0-35-adev.jpgPreţuri în continuă creştere. Un adevăr aproape universal pentru piaţa imobiliară din Capitală. Chiar şi în aceste condiţii ne-am propus să identificăm cele mai accesibile locuinţe ale momentului din Bucureşti. Şi, pentru a afla un răspuns cât mai aproape de adevăr am sondat piaţa reală, consultând miile de anunţuri imobiliare ale "Anunţului telefonic", una dintre cele mai mari publicaţii de profil din ţară. Ţinta noastră au fost garsonierele, poate cele mai "lichide" active de pe piaţa imobiliară şi categoric categoria cu cele mai mici preţuri de achiziţie. Cea mai ieftină garsonieră din Bucureşti, confort 1, poate fi achiziţionată în zona Giurgiului. Pentru 35 de metri pătraţi doritorul ar trebui să plătească 35.500 de euro, negociabil. Deci, teoretic, s-ar plăti 1.000 de euro pe metrul pătrat. Oricare altă ofertă depăşeşte acest raport. Aceeaşi garsonieră, situată însă în Brâncoveanu ar avea un preţ minim de 45 de mii de euro. Am încercat să găsim cel mai mic preţ şi din Colentia. 42 de metri pătraţi în zona Râu costă 45.000 de euro. O locuinţă aparent mai ieftină este situată chiar în apropiere, în Teiul Doamnei. Cu 44.000 de euro cumperi aici o garsonieră, care are însă o suprafaţă de numai 28 de metri pătraţi.
Pe termen scurt, se scumpesc şi casele ieftine
Cele mai mici locuinţe cu o singură cameră din Dristor, adică cele de aproximativ 30 de metri pătraţi, sunt scoase la vânzare pentru aproximativ 45.000 de euro. Media preţurilor garsonierelor din acest cartier depăşeşete însă 50.000 de euro. În alte zone semi-centrale, precum Iancului sau Tineretului "ieftinul" începe tot în jurul sumei de 50.000 de euro. În aceste locaţii, sunt cerute însă în mod curent şi sume care se apropie, iar pe alocuri chiar depăşesc, pragul celor 60.000 de euro.
Care va fi viitorul unei investiţii într-un apartament ieftin, într-o zonă relativ depărtată de centrul oraşului? Radu Zilişteanu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Agenţiilor Imobiliare din România, crede că apartamentele vechi în ansamblu, deci şi garsonierele, vor mai avea o perioadă de uşoară creştere."Vor fi majorări de până 8% în următorii doi ani, doi ani şi jumătate" spune Zilişteanu. El precizează însă că după această perioadă preţurile vor stagna şi chiar vor descreşte uşor pe fondul apariţiei pe piaţă a tot mai multe apartamente noi. Ultimul raport al companiei de consultanţă imobiliară SGA România, exprimă o poziţie mai nuanţată. Locuinţele din zonele centrale vor cunoaşte o creştere a preţurilor de 15-18%, în timp ce imobilele situate în "cartierele tradiţional muncitoreşti" vor suporta modificări ale preţului de 5-8%.

Sub 1.000 de euro mp, doar garsonierele confort 3
Case cu sub o mie de euro pe metrul pătrat pot fi găsite doar în zonele cu o faimă îndoielnică şi doar pentru locuinţele cu un nivel redus de confort. Astfel, în Bucureşti, poţi cumpăra o garsonieră cu numai 11 mii de euro. Aceasta ar fi însă în Ferentari, ar fi confort 3 şi ar avea o suprafaţă totală de numai 15 metri pătraţi. De asemenea, în zona Pantelimon Cora pot fi achiziţionate garsoniere pornind de la 18 mii de euro. Apărătorii Patriei, Piaţa Progresu sau Obor Baicului sunt doar alte câteva zone în care o garsonieră, care nu depăşeşte 20 de metri pătraţi, nu depăşeşte nici preţul de 20 de mii de euro. O locuinţă similară din punctul de vedere al spaţiului, situată însă într-o zonă semicentrală, creşte simţitor la preţ. 17 metri pătraţi de garsonieră confort 3 în apropierea mall-ului din Vitan sunt apreciaţi de vânzători la peste 26.000 de euro.

Sursa

18 January 2007