In hotelurile de lux din Bucuresti sunt cateva zeci de apartamente "supradotate", accesibile doar milionarilor

        Desi numai milionarii din Topul celor mai bogati romani isi permit sa plateasca sume fabuloase pentru orice apartament din orice hotel de lux, este putin probabil sa achite vreodata tariful de receptie. In cele mai multe cazuri, pretul se negociaza in functie de durata sederii si de numarul camerelor inchiriate, caci orice VIP are nevoie de cel putin o camera in plus pentru garzile de corp, asa ca un milionar care rezerva apartamentul cinci nopti nu va scoate din buzunar 1.000 de dolari pentru fiecare noapte.

     Mai mult, in strainatate, hotelurile ofera diverse bonusuri si reduceri la alte servicii. De exemplu, cel mai scump apartament din SUA este prezidentialul din hotelul The Plaza (New York), care costa, ce-i drept, 15.000 de dolari pe zi, insa acopera intregul etaj 18 al hotelului, are o terasa superba cu vedere spre Central Park, seminee de marmura, iar la dispozitia oaspetilor se afla o pivnita cu 2.000 de sticle de vin. Tot 15.000 de dolari costa si o casuta din complexul MGM Mansion (Las Vegas), unde sunt invitati sa stea cei care cheltuiesc sume fabuloase la cazinoul MGM Grand; casuta este dotata cu patru dormitoare, piscina acoperita, gradina interioara, camera pentru vizionat filme si un valet personal.

     Oricat de scumpe ar fi apartamentele din Bucuresti isi gasesc clienti in aceasta perioada din an, cu mentiunea ca 80% din ei sunt straini. Trebuie precizat ca aceste apartamente sunt destinate in principal VIP-urilor straine care viziteaza Romania, fie ca este vorba de cantareti, actori, politicieni sau oameni de afaceri.

        Intercontinental*****

        Cel mai scump apartament din Capitala costa 1.200 de euro si se gaseste la etajul 21 al hotelului Intercontinental. Cu suprafata de 200 metri patrati, apartamentul prezidential se compune din doua dormitoare, doua bai, jacuzzi, sauna, bucatarie utilata si o camera de zi cu o panorama superba. Trebuie spus ca apartamentul are acces direct la iesirea de incendiu si este una dintre locatiile preferate ale premierului Adrian Nastase pentru discutii oficiale cu omologii straini care viziteaza Romania.

        Casa Capsa*****

        Casa Capsa, una dintre putinele cladiri monument istoric din Capitala care functioneaza ca hotel, va ofera, pentru 1.100 de dolari pe noapte, apartamentul imperial, adica un spatiu de 142 de metri patrati, mobilat in stilul antique, cu pat king-size, cu baldachin si oglinzi ale caror rame sunt invelite in foita de aur. Apartamentul este compus dintr-un dormitor cu aer regal, o camera de zi, doua bai si o garsoniera spatioasa. Renovat recent si redeschis in septembrie a.c., Capsa arata in prezent exact asa cum arata in 1886, cand a fost inaugurat.

         Marriott*****

         O camera de zi spatioasa, o bucatarie complet echipata, o zona de servit masa si un dormitor luxos compun fiecare dintre cele doua apartamente prezidentiale din Marriott Grand Hotel. La asta se adauga o camera de baie imensa, dotata cu produse Neutrogena si cada ingropata in podea. Apartamentul are 150 de metri patrati si costa 800 de euro pe zi, fiind dotat, printre altele, cu linii telefonice internationale, acces la Internet si canal HBO. Oaspetii au acces gratuit la toate facilitatile hotelului (sauna, piscina, gimnastica), precum si la Executive Lounge, zona in care se servesc sandvich-uri si bauturi.

         Hilton*****

         Un apartament frumos, semicircular, cu vedere spre Palatul Regal si Piata Revolutiei, costa 560 de euro pe zi si are o suprafata de 81 de metri patrati. Apartamentul este mobilat in stilul clasic frantuzesc si are un dormitor mare cu baie dotata cu toate facilitatile, o camera de lucru spatioasa si baie pentru oaspeti. In pretul apartamentelor de pe etajul executive intra micul dejun, acces la clubul de sanatate si la Private Lounge, bar in care se servesc gratis bauturi si sandvich-uri.

        Crowne Plaza*****

        Pentru 350 de euro/zi (high season) sau 295 de euro/zi (low season), Crowne Plaza va ofera unul din cele opt apartamente. Fiecare are 60 de metri patrati, iar in tarif sunt incluse micul dejun, transferul de la aeroport si accesul la clubul hotelului. Clientii care au carduri de fidelitate beneficiaza de avantaje extra, cum ar fi tratament VIP (flori, fructe si sampanie) si acces la Club Lounge, o zona in care au acces doar cei mai importanti oaspeti ai hotelului si in care se servesc prajiturele si bauturi racoritoare la discretie. Pentru VIP-uri, exista apartamentul prezidential, care costa 550 de euro pe noapte.

         Sofitel****

         In imagine vedeti unul din cele 13 apartamente Junior Suite, fiecare cu o suprafata de 80 de metri patrati, spatiu care include un dormitor, o camera de zi si doua bai. Tariful pe noapte se ridica la 258 de euro, cu mic dejun inclus. Mai scump este insa apartamentul prezidential, oaspetii VIP fiind tratati din partea casei cu flori, sampanie si un cos cu fructe. Tarifele pentru apartamentul prezidential difera in functie de sezon si de VIP-ul pentru care se face rezervarea. Cei care nu au mai innoptat de mult la Sofitel vor avea o surpriza placuta, vazand holul renovat in stil Art Deco autentic.

Fulvia Meirosu

 

3 decembrie 2003