0-1586-image2008108470963146proiecteambitioasedubai.jpgIntreaga planeta pare sa fi devenit un urias santier intesat de constructii, multe dintre ele proiecte bizare, colosale si de o indrazneala arhitectonica uluitoare. Imaginatia arhitectilor depaseste uneori orice limita, chiar si in cazul unor constructii ce vor fi locuite de oameni. Dubai, Beijing, Shanghai, Tokyo, Moscova sunt metropolele care incearca sa se impuna in topul celor mai interesante, mai moderne si mai frumoase orase, proiectand cladiri nonconformiste, greu de realizat, dar nu imposibile. Iata cele mai bizare proiecte imobiliare din lume.

Dynamic Tower din Dubai

Prima cladire „zgarie-nori” rotativa din lume va fi construita in Dubai, proiectul apartinand arhitectului italian David Fisher. Imobilul va avea 80 de etaje si o inaltime de peste 420 metri. Podelele fiecarui etaj vor fi suspendate precum cercurile in jurul unui ax de ciment fix si vor fi miscatoare, oferind rezidentilor perspective impresionante asupra Golfului Persic. Arhitectul sustine ca miscarea de rotatie va fi suficient de inceata pentru ca oamenii sa nu o sesizeze.

Cladirea va include spatii de birouri, un hotel de lux si apartamente si va fi gata pana in 2010. Rezidentii din apartamentele penthouse isi vor putea parca masinile in propria locuinta cu ajutorul lifturilor. Vanzarea apartamentelor a inceput deja, cel mai mic apartament, care va avea in jur de 125 de metri patrati, este vandut cu patru milioane de dolari, in timp ce pretul de achizitie pentru cel mai mare (ce depaseste 1.000 de metri patrati) depaseste de 38 milioane de dolari. Doua cladiri asemanatoare vor fi construite in anii ce urmeaza la New York si Moscova.
Cel mai inalt turn din lume, Mile-High Tower, va avea inaltimea de 1.600 metri, de aproape doua ori mai inalt decat cei doi zgarie-nori aflati in constructie in Dubai si Kuweit si de peste 20 de ori mai mare decat Hotelul Intercontinental Bucuresti (77 metri). Imobilul urmeaza sa fie construit in Jeddah, Arabia Saudita, costul proiectului fiind estimat la 6.35 miliarde de euro.

Turnul va fi proprietatea printului al-Walid bin Talal, ce detine, printre altele, hotelul Savoy din Londra si este parte din ansamblul de 50 de miliarde de dolari ce se construieste la Jeddah. Materialele de constructie vor fi ridicate cu elicoptere, care, de asemenea, vor fi folosite si la transportul muncitorilor. Constructia va trebui sa fie capabila sa reziste la temperaturi extreme, toride in timpul zilei si coborand la 0 grade in timpul noptii. Doua mini-turnuri vor fi ridicate pe ambele laturi ale cladirii principale si vor actiona pe post de stabilizatori.

Suprafata totala a turnului va fi impartita intr-o zona rezidentiala de 1,5 milioane de metri patrati, o zona de afaceri de 800.000 metri patrati si spatii comerciale care vor ocupa 470.000 metri patrati. Vor fi, de asemenea, institutii de invatamant si cultura, spitale, hoteluri si spatii verzi.

Shimizu TRY 2004 Mega-City Pyramid din Tokyo

Shimizu Mega-City Pyramid reprezinta cel mai ambitios proiect arhitectural propus de compania japoneza Shimizu ca raspuns la problema spatiilor locative cu care se contrunta orasul Tokyo. Megapolisul va fi de 12 ori mai mare decat Marea Pirmida din Gizeh, Egipt, si va putea gazdui 750.000 oameni. De astfel, piramida va avea 2,004 metri inaltime si va fi structurata pe opt nivele. Daca japonezii vor da curs acestui proiect, Shimizu Mega-City Pyramid va fi cea mai mare structura arhitecturala de pe Pamant, construita de om.

Fundatia piramidei va fi formata de 36 de piloni facuti dintr-un beton special. Din cauza activitatii seismice ridicate, structura externa a piramidei va fi o retea deschisa de grinzi facuta din nanotuburi din carbon pentru a permite piramidei sa reziste la vant puternic, cutremure si tsunami. Orasul piramida va acoperi atat spatii rezidentiale si comerciale cat si zone de agrementDancing Towers din Dubai

Dancing Towers, adica Turnurile care danseaza, ramane unul dintre cele mai uimitoare proiecte care vor fi construite in Business Bay din Dubai. Ansamblul, proiectat de arhitecta irakiana Zaha Hadid, va fi ridicat in Golful Bussiness si cuprinde trei turnuri cu forme "fluide" care par sa danseze. Cele trei cladiri nu vor fi paralele, ci se vor intersecta, doua cate doua.

Dancing Towers incorporeaza solutii si tehnologii avangardiste si se vrea a fi land-markul orasului. Dedicate in special sediilor de firme, cele trei turnuri vor avea 65 de etaje fiecare si vor cuprinde spatii de birouri, un complex de apartamente, spatii comerciale si un hotel.

Bionic Tower din Shanghai

Pe baza arhitecturii bionice, spanioli Javier Pioz si Maria Rosa Cervera au reusit elaborarea celui mai indraznet proiect din lume, care va fi dat in exploatare in perioada 2015-2020 in Shanghai, China. Este vorba de Bionic Tower, o constructie pe verticala a unui oras de o suta de mii de locuitori, inalt de 1.228 metri, care va avea 12 cartiere suprapuse pe 300 de etaje. Biopolisul va cuprinde locuinte, institutii de invatamant si cultura, spitale, hoteluri, magazine, parcuri de odihna si distractii, lacuri artificiale.

Reteaua de transport a orasului va fi deservita de 368 de ascensoare, dintr-un cartier in altul ajungandu-se in doua minute. La constructia cladirii-oras nu se vor utiliza piloni de beton, ci mii si mii de tevi din materiale speciale inserate una intr-alta, pe principiul cresterii arborilor.

Sky City 1000 din Tokyo

Orasul vertical, proiectat in Tokyo de compania japoneza Takenaka Corporation, ar gazdui peste 36.000 de rezidenti si peste 100.000 de muncitori. Sky City e proiectat sa reziste la cutremure de peste 9 grade pe scara Richter si super-taifune care apar o data la un secol. Cladirea masoara 1.000 metri inaltime, are o baza de 8 kilometri patrati si va fi dotata cu lifturi cu forma aerodinamica care pot transporta pana la 70 de persoane.

Proiectul, care incearca sa imbine natura cu tehnologia, s-a bucurat de un succes international, dar construirea lui ramane deocamdata imposibila. Expertii japonezi realizeaza in prezent mii de teste pentru a gasi un plan viabil pentru demararea constructiei. Orasul vertical ar adaposti sute de apartamente si birouri, zeci de spatii comerciale, scoli si zone de agrement.

 

 

Sursa

9 October 2008