0-1504-1699_88334.jpgBucurestenii care trebuie sa-si cumpere o locuinta noua, cu credit ipotecar, trebuie sa plateasca o rata lunara de cel putin 560 de euro. Asta reiese in urma studiilor realizate de companiile de consultanta imobiliara. Un apartament nou situat intr-un ansamblu rezidential din Capitala costa intre 1.200 si 2.200 de euro/metru patrat. Bucurestenii care iau un astfel de credit pentru a-si achizitiona acest tip de locuinta platesc o rata lunara medie cuprinsa intre 8 si 12 euro pentru un metru patrat. Un calcul simplu arata ca pentru o locuinta cu o suprafata de 70 de metri patrati, rata lunara este in jur de 600 de euro! Preturile apartamentelor din Bucuresti sunt ridicate pentru ca si situatia economico-financiara a populatiei este buna.
De fapt este cea mai ridicata din tara. Peste 42 la suta din creditele ipotecare pentru achizitionare de apartamente sunt facute de bucuresteni. Situatia se explica prin migratia de forta de munca masiva din provincie si a numarului de studenti, viitori specialisti, in crestere, acestia preferand sa ramana in Bucuresti dupa desavarsirea studiilor. Si aici ne referim, desigur, la cei cu posibilitati materiale ridicate. In Bucuresti, somajul este mai redus, iar veniturile populatiei sunt cu 20 la suta peste media nationala. Desi ratele bancare sunt ridicate, cererile sunt mari pe piata rezidentiala. Anual, in Bucuresti, sunt finalizate 2.600 de locuinte noi. Numarul este insuficient daca se ia in calcul faptul ca in fiecare an se incheie peste 15.000 de casatorii. Daca facem comparatie cu alte capitale europene, Bucurestiul sta aproape cel mai prost, daca ne referim la tarile din fostul bloc comunist, pentru ca in vestul Europei problema a fost rezolvata demult, chiar daca Parisul si Londra au cererea un pic mai mare decat oferta. La Varsovia, de pilda, peste 15.000 de locuinte noi isi asteapta anual proprietarii.
Dar, cu toate acestea volumul creditelor pentru cumpararea unei locuinte noi s-a dublat in Romania, in ultimul an, dar este in continuare mult mai redus decat in celelalte tari ale Uniunii Europene. Avand in vedere salariile romanilor, exista pericolul de a asista la o tendinta de inversare. Deja aproape o treime dintre romani sunt la limita incapacitatii de rambursare a creditelor, o parte din ei renuntand la locuintele pentru care au platit avans. Nu este de dorit repetarea “modelului american” de prabusire a pietii imobiliare. Similitudini exista in sensul ca acordarea de credite relaxate a condus la situatia existenta acum pe piata imobiliara romaneasca. Din pacate, nici noul regulament de creditare impus de Banca Nationala nu va aduce mai nimic nou, din contra, va fi in detrimentul afacerilor imobiliare. In concluzie, cumpararea unei case ramane un lux pentru romanii de rand. Si, totusi, mai ramane solutia creditelor pe generatii, adica vom fi chiar sclavii bancilor!
Sursa

3 September 2008