Dragoş Drăgoteanu, patronul agenţiei imobiliare Euroest, şi-a scos la vânzare cel mai valoros teren din centrul Capitalei, pentru care cere cel puţin 25 de milioane de euro.

19049-teren1_48457300.jpgTerenul, amplasat pe strada Buzeşti, are o suprafaţă de 3.300 mp şi este format din 12 parcele mai mici achiziţionate de Drăgoteanu de-a lungul anilor, prima bucată fiind cumpărată în urmă cu 15 ani, în 1996. În total, întreg terenul a costat cinci milioane de euro. Anul trecut, patronul Euroest a amenajat aici o parcare în care a investit 150.000 de euro, şi care i-a adus în primele luni ale acestui an un profit lunar de 2.500 - 3.000 de euro.

"Nu preţul terenului pe mp contează pentru un investitor serios. Există alt gen de calcule care fac un teren atractiv sau nu. În cazul terenului meu, toate cifrele au condus la o estimare de preţ de minimum 8.000 euro/mp. Subliniez doar un singur lucru: proiectul care ar urma să se construiască pe terenul în cauză va genera un business cu un venit net dublu decât orice dobândă bancară de pe piaţă", a declarat pentru Money.ro, Dragoş Drăgoteanu, patronul Euroest.

A primit o ofertă de 10.000 euro/mp. A refuzat-o

Cu mai bine de trei ani în urmă, Drăgoteanu a primit o ofertă de asociere, însă combinaţia propusă era una foarte complexă. Acum, chiar dacă nici un investitor nu se va arăta interesat de teren, patronul Euroest va dezvolta aici o parcare supraetajată cu cel puţin 600 de locuri, până când segmentul spaţiilor de birouri îşi va reveni din criză. În cazul în care proiectul va fi pus în aplicare, omul de afaceri spune că nu va apela la bănci.

"Am avut înainte de 2008 un potenţial cumpărător spaniol, care mi-a oferit 10.000 euro/mp, sub formă de asociere, într-o combinaţie complexă. În principiu, nu sunt dispus să mă asociez, nu e genul meu de afacere imobiliară. Contez pe faptul că voi găsi un investitor puternic care ştie să aprecieze valoarea unui imobil aflat în prime-location. Altfel, nu vând! Dacă nu plateşte preţul cerut, terenul rămâne proprietatea mea şi pot să aştept oricât până primesc preţul cerut. Nu sunt presat de nimeni şi nimic", a mai declarat pentru Money.ro, Dragoş Drăgoteanu.

Proprietarul agenţiei mai deţine un singur teren ultracentral în Bucureşti, dar mai mic decât cel din apropierea Pieţei Victoriei. Şi aici intenţionează să construiască o parcare, iar mai apoi să construiască un imobil sau să vândă terenul. Deşi acum câteva luni Drăgoteanu spunea că este în discuţii cu o firmă care deţine un teren în zona Unirii şi unde dorea implementarea businessului cu parcări, proiectul a "căzut" din cauza problemelor juridice pe care le avea firma respectivă cu terenul.

"Mă simt foarte strâmtorat că nu am lichidităţi suficiente ca să-mi dezvolt afacerile în domeniul imobiliar aşa cum aş dori. Cred că este un moment excelent de achiziţii în acest domeniu şi numai cei curajoşi acum vor rămâne lideri pe piaţă în următorii 20 de ani. În rest, terenurile pe care le deţin sunt bunuri imobile certe, doar şi prin simplul fapt că sunt aflate în locaţii ultracentrale", a mai declarat pentru Money.ro, Drăgoteanu.

De asemenea, acesta a mai avut un teren mare în Piaţa Victoriei, pe care l-a vândut şi unde acum se află clădirea de birouri Premium Point, tot pe strada Buzeşti.

La valoarea de 8.000 de euro metrul pătrat, terenul lui Drgoteanu este cel mai scump pământ scos la vânzare în Bucureşti în acest moment.


Sursa

8 June 2011