Ansamblul rezidenţial Asmita Gardens din Bucureşti, proiectul de locuinţe care a im­plicat cea mai mare in­ves­ti­ţie privată, circa 120 mil. euro pentru construirea a şapte blocuri cu aproape 800 de apartamente, a intrat în im­pas în ultimele două luni după ce echipa de vân­zări a decis să plece.

18125-8-asmitagardens-as.jpgÎntre timp, a fost blocat şi website-ul de prezentare al proiectului, iar un potenţial client găseşte cu greu pe cineva să vor­bească în cazul în care doreşte să cumpere un apartament direct de la dezvoltatori.

Complexul, situat pe Splaiul Unirii, la intersecţia cu calea Văcăreşti, este în prezent împărţit în două printr-un gard care desparte cele trei blocuri din prima fază, locuite în mare măsură, şi restul de patru blo­curi, care deşi au fost finalizate, nu sunt în prezent operaţionale. Dezvoltatorii, com­pania indiană Asmita şi fondul de in­ves­tiţii ECDC, aflaţi de circa doi ani într-un litigiu cu antreprenorul Strabag, nu au fina­lizat testarea utilităţilor pentru a definitiva recepţia apartamentelor în care, de altfel, au un număr redus de unităţi vândute.

Printre blocuri, zonele verzi sunt bine întreţinute şi mai multe mame, bunici sau bone plimbă copii către locul de joacă din faţa blocurilor.

Pe unul dintre turnuri, care au 16, 20 sau 24 de etaje, un indicator te îndeamnă spre blocul T6, unde la etajul 20 ar trebui să fie biroul de vânzări al proiectului. La intrarea în bloc, uşa metalică este ţinută deschisă de câteva bidoane cu apă, iar la recepţie te întâmpină un paznic în uniformă.

"Biroul de vânzări a fost desfiinţat. Nu ştiu unde să vă interesaţi de apartamente, sunaţi la afişele de pe bloc", afirmă paz­nicul, făcând referire la bannerele plasate de alţi proprietari sau intermediari de apartamente din complex.

De două luni nu s-au mai vândut apartamente

Ce face însă dezvoltatorul, care a investit zeci de milioane de euro în acest proiect şi a împrumutat alţi 70 de milioane de euro de la Alpha Bank pentru unul dintre cele mai ambiţioase proiecte din Bucureşti, în care apartamentele aveau preţuri de la 120.000 de euro în sus?

"În momentul acesta, faza întâi este 90% vândută şi ocupată, astfel că mai sunt doar 20-30 de apartamente nevândute. Încercăm să reaşezăm proiectul, inclusiv echipa de vânzări, pe care ne propunem să o externalizăm în următoarea perioadă, să avem o colaborare pe doi ani. Încercăm să restructurăm inclusiv site-ul, să dăm un suflu nou, după ce proiectul a intrat într-un con de umbră. De două luni nu s-au mai vândut apartamente", spune Mihai Diaco­nescu, singurul reprezentant de pe piaţa locală al fondului ECDC, listat pe bursa din Londra, care deţine 50% din proiect.

Apartamentele din complex sunt construite la finisaje peste media marilor proiecte din Bucureşti. Fiecare turn este pre­văzut cu două lifturi funcţionale, pereţii de pe casa scării şi-au păstrat albul la etajele vizitate deşi primele blocuri au fost date în folosinţă de mai bine de un an, iar uşile de culoarea mahonului pot fi găsite doar după aprinderea luminii de la întrerupătoarele cu led situate lângă fiecare uşă a aparta­men­tului.

Circa 70 de locuinţe dintre cele aproximativ 330 vândute au fost închiriate mai departe, la preţuri începând de la 350 euro/lună pentru garsoniere, dar aceste locuinţe se pot confrunta cu o problemă destul de des întâlnită în proiectele imobiliare noi.

"La noi în garsonieră sunt zone unde nu este semnal din cauza pereţilor groşi şi de asemenea nu este semnal în lifturi, care sunt montate în doi cilindri de beton. Oricum, nu pot spune că nu se poate vorbi la telefon în casă", spune o fată care făcea mişcare în jurul blocurilor.

La parterul fiecărui imobil este afişată lista de la întreţinere pe luna martie, iar costurile variază între 300 şi 800 de lei, în funcţie de consum şi suprafaţa aparta­mentului. Locuinţele au aer condiţionat în toate camerele, centrală termică pe bloc, cu contorizare separată, tâmplărie de aluminiu şi parchet triplustratificat.

Au avut defecţiuni apartamentele?

"Defecţiunile au fost minore şi au fost rezolvate în perioada garanţiei. Întreţinerea este ceva mai mare decât la un bloc vechi, dar este normal, în condiţiile în care beneficiezi de servicii suplimentare, ca paza sau întreţinerea spaţiilor verzi. Pentru luna martie avem o întreţinere de 500 şi ceva de lei, dar am avut căldură şi în acea lună deoarece a fost destul de frig", spune o doamnă de 44 de ani, care lucrează în domeniul aviaţiei şi s-a mutat în iunie 2010 într-un apartament cu două camere din complex.

Ea a plătit pe acel apartament, cu o suprafaţă de 80 de metri pătraţi, dintre care 60 mp utili, 120.000 de euro, inclusiv locul de parcare, dar spune că a meritat să se mute dintr-un bloc construit în 1998 situat pe strada Nerva Traian.

"Stăteam la ultimul etaj şi când ieşeam din bloc eram direct în stradă. Mă certam cu vecinii pentru un loc de parcare, nu aveam loc de joacă pentru copii, trebuia să merg neapărat în parc. Costă mai mult, dar e altceva", spune doamna despre aparta­mentul ei.

Ce se va întâmpla însă cu cele patru blocuri din Asmita aflate "peste gard" şi pe care deocamdată nu le vinde nimeni?

"Sperăm ca gardul să dispară în cel mai scurt timp. Testăm utilităţile în faza a doua pentru a aduce locuinţele la stadiu operaţional", mai spune Diaconescu. Mai are însă banca răbdare să aştepte rambursarea celor câteva zeci de milioane de euro restante din creditul de 70 mil. euro? "Banca a fost alături de noi tot timpul", spune reprezentantul ECDC, fără a oferi detalii referitoare la suma de rambursat. Reprezentanţii Alpha Bank nu au oferit niciun comentariu până la închiderea ediţiei.


Sursa

11 May 2011