Ascunsă în jungla de zgârie-nori din Hong Kong, cea mai scumpă piaţă imobiliară din lume, o proprietate de 640.000 de dolari aşteaptă un cumpărător în căutare de chilipiruri.

28174-cel-mai-scump-loc-de-parcare-costa-640-000-de-d.jpgPentru Hong Kong, suma pare ridicol de mică, mai ales pe o piaţă unde preţurile de pe piaţa imobilară s-au dublat în ultimii doi ani, notează CNN Money. Proprietatea în cauză nu este însă o locuinţă sau un birou, ci un spaţiu de parcare. La 5.000 de dolari pe metru pătrat, acesta este cel mai scump loc de parcare din lume , deţinut şi folosit în ultimii 10 ani de Jacinto Tong, CEO la compania de imobiliare Gale Well Group.

Alintat de presă drept "magnatul locurilor de parcare", Tong vorbeşte cu exuberanţă despre "nepreţuita" sa proprietate. "Cred că este cel mai bun loc de parcare pe care l-am ocupat vreodată. Poţi ajunge direct la birou, la lift. În numai 20 de paşi. 20 de paşi!", exclamă executivul. Gale Well Group deţine sute de spaţii rezidenţiale şi comerciale în Hong Kong, iar Tong are două locuri de parcare, pe care se laudă că ar putea încasa 1,3 milioane de dolari. "Aici nu ne deranjează să plătim mai mult. Dar nu mă grăbesc să vând", spune el.

Potrivit celui mai recent sondaj privind preţurile locurilor de parcare efectuat de Colliers International, Hong Kong are cele mai scumpe chirii din regiunea Asia-Pacific. Preţul mediu al unui loc de parcare în Hong Kong a fost anul trecut de 744,72 dolari pe lună, urmat la mai puţin de un dolar diferenţă de Tokyo.

Principalul motiv al preţurilor uriaşe de pe piaţa imobiliară din Hong Kong este reglementarea dură impusă de guvern în acest sector. Mulţi analişti consideră că piaţa imobiliară rezidenţială din Hong Kong este un balon pe cale de a se sparge. Pentru a-l desumfla încet, fără riscuri, guvernul a introdus începând din noiembrie 2010 o serie de relgmenetări stricte, care îngreunează achiziţiile sau vânzările rapide în scopul speculei.

Reglementările au avut rezultate, numărul tranzacţiilor cu locuinţe scăzând cu 31% în ultimele 23 de luni. Efectul secundar este însă tranziţia investitorilor către spaţii comerciale, inclusiv locurile de parcare, care nu sunt încă strict controlate de stat. Astfel, numărul tranzacţiilor cu locuri de parcare a crescut cu 25% în aeeaşi perioadă, în timp ce volumul pieţei proprietăţilor industriale şi comerciale a avansat cu 16%. În primele 11 luni ale acestui an, suma tranzacţiilor pe piaţa spaţiilor de parcare din Hong Kong a fost de de 751 milioane de dolari, faţă de 525 milioane de dolari în întreg anul 2010 .

 

Sursa

22 November 2012