Preț record pentru piața imobiliară asiatică: un apartament de 500 mp, din Hong Kong, a fost tranzacționat cu 66 milioane dolari. Amplasat în ansamblul Opus, conceput de faimosul arhitect Frank Gehry, penthouse-ul vine la pachet cu o terasă de 140 mp și cu o priveliște unică spre zgârie-norii celei mai căutate metropole asiatice.

38810-4.jpgUn penthouse de lux din Hong Kong a fost achiziționat cu 66 milioane de dolari de către un cumpărător care nu dorește să își dezvăluie identitatea, devenind astfel cel mai scump apartament tranzacționat vreodată în Asia. Denumit „Unitatea Prezidențială”, apartamentul se află într-unul dintre cele mai luxoase ansambluri rezidențiale din Hong Kong – Opus, conceput de arhitectul Frank Gehry, a cărei amprentă o poartă clădiri faimoase precum muzeul Guggenheim din Bilbao sau Walt Disney Concert Hall din Los Angeles.

„Am conceput această clădire special pentru Hong Kong, pentru a răspunde condițiilor unice existente în acest oraș. Clădirea nu s-ar potrivi în niciun alt loc din lume”, declara arhitectul Frank Gehry, în anul 2012, la momentul inaugurării.

  • Amplasat la ultimul etaj, apartamentul are o suprafață de 505 metri pătrați (patru dormitoare, un birou, un budoar) și vine la pachet cu două locuri de parcare
  • Penthouse-ul se bucură de o terasă privată de 140 mp, cu o panoramă unică spre zgârie-norii Hong Kong-ului. De asemenea, proprietarul beneficiază de un jacuzzi amplasat pe terasă

Cu toate că acesta a devenit cel mai costisitor apartament tranzacționat vreodată în Asia, titlul de cel mai scump apartament raportat la suprafață îi aparține unui duplex din aceeași clădire, vândut în vara acestui an, pentru 12.383 dolari/mp. Ansamblul Opus conține doar 12 apartamente ultra-luxoase, fiecare ocupând un întreg etaj.

Pe de altă parte, prețul locuințelor din luxosul ansamblu rezidențial Opus pălesc în comparație cu prețul de 190 milioane dolari pe care l-a plătit președintele companiei Alibaba, Jack Ma, pentru o casă cu trei etaje, amplasată într-unul dintre cele mai exclusiviste cartiere ale Hong Kongului. Tranzacția a fost semnată nu mai departe de luna august a acestui an, potrivit agenților imobiliari locali.

Hong Kong este unul dintre cele mai scumpe orașe din lume, însă din punct de vedere al prețurilor din piața imobiliară, metropola asiatică rămâne cu mult în urma Londrei sau New York-ului, locurile preferate ale celor mai bogați oameni din lume. Cel mai costisitor apartament din New York a fost tranzacționat cu 100,5 milioane de dolari, la începutul acestui an, în timp ce titlul de cel mai scump apartament din lume este deținut de un penthouse din Londra, pentru care magnatul ucrainean Rinat Akhmetov a plătit 208 milioane de dolari, în 2011.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE:

2 December 2015