Guvernul de la Atena trebuie să pună capăt cheltuielilor nejustificate şi să economisească aproape 18 miliarde euro în următorii doi ani, pentru a beneficia în continuare de sprijinul financiar al UE şi al FMI. Premierul grec Samaras a cerut o prelungire a termenului, însă liderii europeni au refuzat, deoarece Grecia încă trebuie să îşi demonstreze credibilitatea în privinţa angajamentelor de redresare bugetară.

26139-grecia.jpgGrecia va avea nevoie de economii de aproape 18 miliarde euro în următorii doi ani, notează publicaţia elenă Real News, citând o sursă din Ministerul de Finanţe. Premierul grec Antonis Samaras consideră că perioada este prea scurtă pentru ca Grecia să reuşească să echilibreze finanţele publice şi să economisească o sumă atât de mare, astfel că deja a cerut liderilor europeni amânarea termenului, până în 2016. În schimb, deşi a subliniat că vrea ca Grecia să rămână în Zona euro, cancelarul german Angela Merkel a declarat că guvernul de la Atena trebuie să-şi respecte angajamentele.

  • 1 miliard euro – finanţarea companiilor de stat care nu pot rambursa împrumuturi garantate de stat
  • 3 miliarde euro – din cauza deficitului de venituri bugetare din acest an
  • 11,7 miliarde euro – economii impuse de FMI şi UE până în septembrie 2012
  • 2,2 miliarde euro – bani ce trebuie să compenseze scăderea anticipată a veniturilor bugetare şi a contribuţiilor de asigurări sociale în următorii doi ani

Un alt susţinător al Atenei este preşedintele francez François Hollande, care declară că „Grecia trebuie să rămână în Zona euro”. Însă nici oficialul francez nu se lasă înduplecat de rugămintea premierului elen, afirmând că Grecia „încă trebuie să demonstreze credibilitatea programului său şi voinţa liderilor săi de a merge până la capăt".

CITEȘTE ȘI: Autorităţile de la Atena se pregătesc pentru o ieşire din Zona euro. Cum ar fi afectat sistemul financiar internaţional?

 

 

27 August 2012