România s-a înscris în lista ţărilor care deţin ceea ce se numeşte Chinatown. Complexul chinezesc a fost inaugurat ieri, în Afumaţi, la 16 kilometri de Bucureşti. La deschidere a participat şi Premierul Boc, care consideră că acum românii nu mai sunt nevoiţi să meargă la Paris, New York sau Londra pentru a simţi cum este atmosfera unui Chinatown.

Made in China, cu iz de Afumaţi

Chinatown - sursa: enational.roO investiţie 100% chinezească - aşa se recomandă noul Chinatown din Afumaţi, proaspăt inaugurat. Cu o investiţie de 150 milioane euro, complexul  va fi cel mai important centru de desfacere a mărfurilor chinezeşti din su-estul Europei, împreună cu zona Dragonul Roşu din Colentina.

• Complexul se întinde pe o suprafaţă de 40 hectare
• 3.275 de spaţii comerciale
• 1.380 depozite logistice
• Numeroase restaurante, cazinouri, bănci sau grădiniţe

"Sunt convins că Chinatown va fi un punct de atracţie turistică şi pentru români şi pentru europeni. Toţi cei care iubesc stilul de viaţă chinezesc, produsele chinezeşti şi modalitatea de petrecere a timpului liber, toţi vor găsi aici un prilej extraordinar de petrecere a timpului liber şi de cumpărături", a declarat Emil Boc.

Planul cuprinde dezvoltarea unui mini-oraş chinezesc, la propriu

Pentru a demara această afacere, 19 oameni de afaceri chinezi şi-au reunit fondurile, iar complexul va fi cea mai mare piaţă en gros. Iniţial, aici se vor vinde mărfuri chinezeşti la preţ de producător. În zonă sunt oferite servicii de pază, management şi sevice computerizat în reţea, totul contra cost.

Dar planul de investiţii nu se opreşte aici. După ce afacerea va creşte, se vor aloca fonduri importante pentru construcţia unor clădiri de birouri, zone rezidenţiale şi un centru comercial metropolitan cu specific ambiental chinezesc. Dezvoltatorii chinezi mai au în plan ca peste câţiva ani să construiască sute de case tradiţionale chinezeşti, pentru a atrage turişti.

Chinatown este numele cu care este botezată zona dintr-un oraş unde locuieşte o numeroasă comunitate chinezească sau unde se desfăşoară multe afaceri deţinute de chinezi, în afara graniţelor Chinei. Acest gen de cartier poate fi găsit în peste 30 de ţări din lume, în oraşe faimoase precum Londra, Sydney, Paris, San Francisco, Buenos Aires, Bruxelles, Dubai, Singapore sau Amsterdam. 

Chinatown marchează „cel mai bun moment pentru a investi în România"

Sunt convins că noua lege a parteneriatului public-privat va deschide calea altor investiţii chineze în România. Aşteptăm investiţii chineze în domeniul energiei, transporturilor, mediului, care vor consolida relaţiile noastre de colaborare şi prietenie excelente. Vreau să spun simplu şi direct: este cel mai bun moment pentru a investi în România" a mai precizat Boc.

Premierul şi-a demonstrat cu argumente afirmaţia: calificative favorabile ale agenţiilor de rating obţinute de România după "doi ani de reforme dure"; un deficit bugetar scăzut, comparativ cu cele ale altor ţări "importante din zona euro"; precum şi datoria publică scăzută, de 31%, "mult sub plafonul maxim de 60% acceptat de UE şi cu mult sub datorii de 120% ale unor ţări europene".

CITEŞTE ŞI: GIGI BECALI EXECUTAT DE FISC. TERENUL LUI SE VINDE CU 25% MAI PUŢIN


19 July 2011