Cel mai înalt zgârie nori din Europa, numit "Shard", va fi finalizat în curând la Londra. Arhitectul italian Renzo Piano a realizat proiectul clădirii de 310 m din zona London Bridge, care urmează să fie gata în luna mai.

23523-rtemagicc_the_shard_london_s151209_2.jpgAu trecut 12 ani de la primele schiţe ale proiectului. Imensa structură vitrată se înalţă tot mai mult spre cer, urmând să aibă 95 de etaje. Apărătorii patrimoniului arhitectural îi reproşează că seamănă cu un spin enorm pe cerul londonez şi că strică panorama asupra unor monumente protejate precum catedrala Saint-Paul şi Parlamentul.

Fie că este acceptată sau detestată, silueta futuristă a clădirii de sticlă constituie deja o atracţie a Londrei, chiar înainte de finalizarea lucrărilor. Arhitectul Renzo Piano, 74 de ani, a mai proiectat şi alte edificii controversate, ca Centrul Pompidou din Paris şi Centrul Paul Klee de la Berna. El spulberă criticile spunând că "Saint-Paul este o icoană a Londrei şi aşa va rămâne". "Nu are nimic arogant. Va fi ca o săgeată" în ale cărei faţete de sticlă se vor reflecta clădirile vecine şi cerul capricios al Londrei.

Deşi nu s-a atins încă vârful, Shard este deja cel mai înalt bloc turn din Europa, depăşind Commerzbank Tower din Frankfurt, care are 300 m. Când a început realizarea lui, în 2009, criza economică era "în plină desfăşurare". În acest context, n-a fost uşor să se continue un proiect de 450 milioane de lire (536 milioane de euro), recunoaşte Piano, care speră că Shard va da un nou impuls economiei locale. "Unele clădiri, construite în plină recesiune, devin un simbol de energie. Cred că aşa se va întâmpla cu aceasta", a mai spus Piano.

În blocul turn vor fi amenajate un hotel şi restaurante ed lux, precum şi apartamente luxoase şi birouri, precum şi un observator de la etajul 68 la 72, cu vedere panoramică de 360 grade asupra capitalei. Arhitectul mizează pe un milion de vizitatori anual. Apartamentele vor fi între etajele 53 şi 65 - cele mai înalte de pe piaţa britanică - şi vor avea o vedere minunată.

 

Sursa

20 February 2012