Clienţii care îşi încasează salariul prin intermediul băncii pot scuti 10% din costul total al împrumutului.

16697-11_case_hepta_2c3f97c390.jpgLa o lună de la lansare, programul "Prima Casă 3" a strâns 1.052 de dosare, ne-a declarat Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FMGCIMM), instituţia prin intermediul căreia se oferă garanţiile statului pentru acest program.

Valoarea creditelor depuse la fond pentru a primi garanţii este de circa 40,3 milioane de euro, adică 20% din plafonul alocat acestei faze a programului. Dosarele sunt aprobate în totalitate, în circa 4-5 zile, cu excepţia celor cărora le lipsesc documente, care trebuie să aştepte mai mult, a mai spus Aurel Şaramet.

Băncile care beneficiază de plafoane mari de garanţii în program fac discounturi importante clienţilor. BRD a scăzut cu 0,15 puncte procentuale marja aplicată creditelor în euro oferite prin intermediul programului, iar BCR aplică un discount de 0,2 puncte procentuale la marja creditelor în euro dacă debitorul îşi primeşte salariul prin bancă. Raiffeisen aplică un discount de 0,5 puncte la marjă aceloraşi clienţi.

Ce economii pot face clienţii? Pentru un credit de 50.000 de euro pe 30 de ani, debitorul obţine o reducere cu circa 10% a costului total. Astfel, dacă virează salariul prin bancă debitorul va rambursa în total 93.100 de euro (împrumutul devenind astfel cel mai ieftin din program), în timp ce în varianta fără virare de salariu clientul plăteşte în total 98.500 de euro. Trebuie ţinut cont însă că economia făcută la dobânzi e contrabalansată parţial de comisioanele încasate de bănci pentru conturile de salarii.

Cerere similară cu 2010

Băncile care au trimis cele mai multe dosare la Fond sunt Banca Comercială Română, BRD SocGen, Banca Transilvania şi Alpha Bank, ca şi anul trecut, susţine şeful FNGCIMM, care a menţionat că majoritatea cererilor de credite (70%) sunt în continuare pentru locuinţe vechi.

Aurel Şaramet spune că ritmul de depunere a dosarelor a crescut până la 65-70 pe zi, în ultimele zile (similar cu anul 2010 - n.r.), faţă de 30-40 dosare, cât era la demararea programului, iar în aceste condiţii la sfârşitul lunii mai este posibil ca fondurile să fie deja epuizate.


Sursa

3 March 2011