Omul de afaceri Eyal Ofer, cel mai bogat israelian - cunoscut în România pentru controversatul proiect Cathedral Plaza, intenţionează să îşi continue cele 25 de proiecte imobiliare din România, care presupun investiţii de circa 900 mil. euro, chiar dacă recunoaşte că a supraestimat potenţialul pieţei locale. El a încheiat recent un contract de 400 mil. euro cu Şantierul Naval Mangalia, care trebuie să îi livreze acestuia patru cargouri.

19742-untitled-1.jpgCapital: Aţi recunoscut că v-aţi înşelat cu privire la potenţialul pieţei imobiliare româneşti. Dacă v-aţi putea întoarce în timp, aţi mai intra pe această piaţă ştiind ce se va întâmpla?

Eyal Ofer: Când am început lucrările la Cathedral Plaza eram sincronizaţi perfect. Am intrat pe o piaţă care avea foarte puţine clădiri noi şi ne aşteptam să finalizăm construcţia într-un an şi jumătate - un an şi trei trimestre. Asta se întâmpla în 2006, când nivelul potenţial al chiriilor pentru această clădire ar fi fost de 35 euro/mp, acum vorbim de aproape jumătate din această valoare, adică între 18 şi 22 euro/mp. Costul clădirii a escaladat dramatic din cauza piedicilor puse de biserică, care a dus la întârzieri de un an şi jumătate, iar piaţa a căzut pe noi. Una peste alta, am început cu dreptul, sincronizarea noastră fiind perfectă, însă am fost reţinuţi de controverse şi am ajuns într-o piaţă care face această investiţie neeconomică.

Capital: Regretaţi că aţi intrat pe piaţa românească în acel moment?

Eyal Ofer: Nu regret că am intrat în România în 2006, pentru că a fost un an bun, regret însă dezvoltarea controversei în care am intrat cu biserica care ne-a costat bani în plus şi timp pierdut.

Capital: Aveţi afaceri imobiliare în toată lumea. Cum caracterizaţi piaţa imobiliară românească?

Eyal Ofer: Piaţa imobiliară românească ar fi trebuit să se autodepăşească, însă din cauza controverselor care apar constant cu privire la orice titlu de proprietate sau dezvoltare nouă, abilitatea oricărei entităţi de a te purta în justiţie, cu sau fără motiv, încetineşte procesul atât de mult şi nu oferă pieţei româneşti poziţia pe care ar fi trebuit să o aibă. Este o ţară de 20 milioane de oameni, iar stocul imobiliar nou este foarte scăzut. Potenţialul e mare, dar procesul e atât de greoi, încât până când tinerii vor avea acces la un apartament vor fi de vârstă mijlocie şi este păcat că nu se pot bucura de el cât încă pot.

Capital: Dacă ar trebui să faceţi un top cinci al ţărilor din Europa Centrală şi de Est,după gradul de atractivitate al pieţei imobiliare, care ar fi acesta?

Eyal Ofer: Polonia este numărul unu. Urmează Cehia, Ungaria, România şi Bulgaria. Am investiţii în toate aceste ţări.

Capital: Aveţi un portofoliu de terenuri, în România, de 10.000 hectare, securizat pentru 25 de proiecte viitoare. Cât credeţi că o să dureze până veţi finaliza aceste proiecte?

Eyal Ofer: La iuţeala cu care am făcut Cathedral Plaza? O viaţă întreagă. Viaţa mea cu siguranţă.

Capital: În această situaţie v-aţi gândit să vindeţi o parte din acest teren?

Eyal Ofer: Pot să iau în considerare orice, dar nu sunt cumpărători. Vreau să fiu capabil să fac afaceri. Să fiu capabil să vând, să cumpăr, să construiesc, să livrez produse şi să creez valoare. Piaţa e atât de adormită, încât nu este nicio mişcare şi dacă nu este mişcare nu pot vinde. Nu pot crea velocitate.

Capital: Aţi început un proces de vânzare în cazul Cathedral Plaza, pentru 70 mil. euro. Luaţi în considerare şi vânzarea Platinum Business Center?

Eyal Ofer: Nu. Platinum are un potenţial mai mare. Are utilitate mixtă şi spaţii foarte mari. Este atractivă pentru utilizatori mari, care vor clădiri de birouri de calitate superioară. În plus, are un centru de conferinţe modern. Vreau să ţin clădirea în portofoliu.

Capital: Ce expunere aveţi pe piaţa imobiliară românească?

Eyal Ofer: 500 mil. euro. Ca procent din investiţiile noastre imobiliare la nivel global nu este foarte mare. Nu vreau să spun, dar nu e atât de semnificativă. Dar este una serioasă.

Capital: Aveţi investiţii în România pe toate segmentele pieţei, cu excepţia zonei industriale. Care dintre aceste categorii este în atenţia dumneavoastră pentru un proiect viitor?

Eyal Ofer: Clădirile de birouri. Când piaţa va avea fonduri disponibile următorul proiect va fi o clădire de birouri în Floreasca.

Capital: Când spuneţi fonduri vă referiţi la bănci? Când credeţi că vor redeschide porţile pentru imobiliare?

Eyal Ofer: O întrebare de 64 de milioane de dolari. Nu am idee. O să dureze ceva timp.

Capital: Nu va fi în 2012? Unii jucători vorbesc de o revenire a pieţei în 2012.

Eyal Ofer: Dacă ei pot justifica asta le urez noroc. Eu nu văd de ce ar fi aşa. Nu cred că 2012 va fi un an de revenire.

Capital: Aţi semnat un contract cu Şantierul Naval Mangalia. În ce constă mai exact acest contract?

Eyal Ofer: Constă în patru cargouri. Mangalia construieşte pentru mine patru cargouri.

Capital: Şi ce veţi face cu ele?

Eyal Ofer: Sper să fac mai bine cu ele decât am făcut cu Cathedral Plaza. Vreau să le comercializez.

Ce afaceri are Eyal Ofer în România

Eyal Ofer a moştenit, alături de fratele său Idan Ofer, imperiul evaluat la 10,3 mld. dolari construit de tatăl lor Sammy Ofer, el fiind responsabil de afacerile imobiliare ale familiei. În România, familia Ofer a investit până în prezent 500 mil. euro într-un portofoliu de 10.000 ha de teren localizate în Bucureşti, Constanţa, Braşov şi Timişoara şi în clădirile de birouri Cathedral Plaza, Platinum Business Center, ansamblul rezidenţial de lux Oxford Gadens şi hotelul Teleferic din Poiana Braşov.


Sursa

15 July 2011