ghid1.gif (733 bytes) infotitlu.gif (651 bytes)
  
Cei care isi instaleaza microcentrale de apartament au obligatia sa ceara acordul colocatarilor

ADEVARUL -  08.03.2004

      Punerea in functiune a instalatiei se face de catre constructor in prezenta reprezentantului Distrigaz

     Tot mai desele accidente, produse de scurgeri de gaze provenite de la microcentralele termice de apartament, neomologate s-au montate de catre persoane neautorizate, au determinat autoritatile sa demareze o campanie de controale pentru prevenirea unor tragedii. Pe langa cazurile mediatizate, cum a fost decesul celor doi reprezentanti de la clubul Dinamo, centralele termice au produs numai de la inceputul acestui an cateva zeci de accidente soldate cu morti sau intoxicari grave cu monoxid de carbon.

     In aceste conditii, oficialii Distrigaz Sud ii avertizeaza pe cei care doresc sa-si instaleze astfel de microcentrale asupra pasilor legali pe care trebuie sa-i parcurga. In prima etapa, solicitantul se prezinta la sediul S.C. Distrigaz Sud din B-dul Marasesti nr. 4-6, sector 4, la "Biroul Avizari Consum Casnic", pentru obtinerea avizului de principiu. Cererea avizata este depusa la registratura institutiei. In cazul solicitantilor de microcentrale de apartament, in vederea separarii consumului de gaze, este absolut necesar acordul asociatiei de locatari (proprietari) sau al celorlalti colocatari, conform Legii 114/1996. Acordul de principiu este valabil 12 luni.

     Executia instalatiilor de gaze naturale este realizata de firme particulare autorizate de catre Agentia Nationala de Reglementare a Gazelor Naturale (A.N.R.G.N.). Costul lucrarilor este negociat de catre beneficiar cu acestea. Lista cu firmele autorizate se poate consulta la sediul S.C. Distrigaz Sud. Documentatia tehnica intocmita de firma executanta cuprinde, pe langa nominalizarea tipului si a numarului de receptori, si dovada achitarii catre investitorii initiali a cotei-parti din contravaloarea conductei, a bransamentului sau a instalatiei utilizate in comun.

     Microcentralele termice pe care importatorul le recomanda spre montare trebuie sa poarte avizul ISCIR in termen de valabilitate. Dupa executarea lucrarii, pentru a deveni abonatul societatii S.C. Distrigaz Sud S.A., solicitantul trebuie sa se prezinte cu actul de identitate si actul de atribuire a spatiului pentru care se incheie contractul (vanzare-cumparare, inchiriere, mostenire, comodat etc.) la Biroul Contracte. Taxa de abonament este de 43.078 lei, iar taxa de deschidere este de 18.207 lei pentru fiecare punct de ardere. Punerea in functiune a instalatiei de gaze se face de catre constructor in prezenta reprezentantului S.C. Distrigaz Sud. Contorul pentru masurarea de gaze naturale este proprietatea societatii si se monteaza gratuit de catre reprezentantii acesteia.


G.S.

 

 

8 March 2004