Cei care detin terenuri pe amplasamentul Esplanadei vor fi obligati sa le cedeze statului
Gardianul - 15.11.2005
 

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, ieri, in cadrul expo-conferintei "Oportunitati de investitii in Bucuresti" ca Guvernul va fi "un partener de incredere" al Municipalitatii in privinta dezvoltarii unor mari proiecte de investitii pana in 2008. Tariceanu a prezentat proiectele prioritare in care Guvernul este implicat si pe care le va sustine. Acestea se refera la modernizarea soselei de centura a Capitalei - care va fi trecuta din patrimoniul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) in cel al Municipalitatii, pentru a permite Capitalei o dezvoltare in toate zonele geografice -, dar si de refacerea completa a Complexului Sportiv Lia Manoliu care, ulterior, va cuprinde si o sala polivalenta. Totodata, pana in 2008, toate trenurile vechi de metrou vor fi inlocuite si se va construi un nou spital de urgenta.

Tariceanu a anuntat ca alte opt spitale de urgenta vor fi construite in tara, iar Culoarul IV pan-european va ramane prioritatea MTCT.

Strazile vor inghiti jumatate din bani

Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, a declarat ca principala problema a Capitalei ramane infrastructura rutiera, problema care va fi rezolvata in momentul in care municipalitatea va demara marile proiecte de reabilitare a principalelor artere. "Mult-controversata problema a inchiderii inelului principal este primul pas care poate sa creeze premisele descongestionarii traficului in centrul Bucurestiului. Municipalitatea isi asuma acest proiect extrem de important, care va incepe in primavara anului viitor", a spus Videanu. Edilul a tinut sa precizeze ca marile proiecte ale Capitalei pot fi realizate, deoarece Municipalitatea detine resurse financiare si a castigat multa credibilitate pe piata de capital, multumita recentei emisiuni de obligatiuni de 500 milioane de euro. Primarul general considera ca proiectele de investitii propuse nu trebuie sa ocoleasca probleme cum sunt cele legate de poluare, parcari si fluidizarea traficului in Bucuresti.

Centrul orasului va fi reconfigurat

Ansamblul Esplanada, proiect imobiliar derulat de Municipalitate si de MTCT in zona centrala a Capitalei, a fost castigat de compania TriGranit, a anuntat ministrul delegat pentru lucrari publice, Laszlo Borbely. Contractul cu investitorul strain va fi semnat in primavara anului viitor, pentru ca lucrarile sa demareze cat mai repede. Potrivit lui Borbely, compania a castigat licitatia si dreptul de a asigura finantarea lucrarilor cu suma de 800 milioane de euro. "Sper ca va fi acolo un cartier emblematic pentru Bucuresti. Este in discutie si cuprinderea in proiect a cladirii Bibliotecii Nationale, insa trebuie sa gasim modalitatea prin care facem asta", a spus Laszo Borbely.

Terenul pe care va fi dezvoltat proiectul, aflat in proprietatea MTCT, are o suprafata de peste 107.000 metri patrati si este delimitat de strazile Unirii, Octavian Goga, Nerva Traian si Mircea Voda. TriGranit Development Corporation, fondata in 1997, este o companie cu capital american, canadian, britanic si maghiar, care activeaza in domeniul tranzactiilor imobiliare in centrul si estul Europei.

Ansamblul Esplanada va cuprinde spatii pentru birouri in suprafata totala de 75.000 metri patrati, locuinte, desfasurate pe raza a 30.000 metri patrati si spatii comerciale, pe o suprafata de 40.000 metri patrati. In proiect vor fi cuprinse si complexuri hoteliere, imprejmuite de parcari, amenajate pe o suprafata de 110.000 metri patrati. De asemenea, este prevazuta o linie de metrou care va lega viitorul cartier de Piata Unirii.

Pana la demararea lucrarilor, MTCT mai are de reglementat situatia juridica a terenurilor pe care se va construi ansamblul. Potrivit ministrului Borbely, proprietarii care detin terenuri pe amplasamentul proiectului Esplanada vor ramane fara ele, dar vor fi despagubiti conform legii.

Capitala, un kitsch arhitectural

Premierul Calin Popescu Tariceanu a spus ca Bucurestiul si-a pierdut din personalitatea de altadata, pentru ca stilul sau arhitectural este complet depasit. El a propus organizarea unui concurs international de arhitectura pentru identificarea unor proiecte de modernizare si armonizare a cladirilor din Capitala. Premierul a criticat faptul ca «emblema» Capitalei tinde sa devina Casa Poporului. "Sunt suparat ca emblema orasului ajunge sa fie unul dintre monumentele reprezentative din perioada comunismului si imi pare rau ca Palatul Parlamentului, cu un stil arhitectonic complet depasit, a devenit un simbol chiar si pentru turistii straini", a conchis Tariceanu.


Dan L. Brumar - Gardianul

15 November 2005