Românii care vroiau să-şi cumpere o locuinţă prin programul Prima casă, dar nu puteau, din cauză că deţineau cote părţi din case dobândite prin moştenire, pot răsufla uşuraţi. Problema a fost rezolvată, aşa că pot merge la bancă pentru a vedea care este suma maximă pe care o pot împrumuta.

sursa:www.sfin.roÎn ceea ce-i priveşte pe aplicanţii care au deja dosarul complet, ei "trebuie să-şi actualizeze de urgenţă declaraţiile pe proprie răspundere", anunţă purtătorul de cuvânt al Fondului Naţional de Garantare, Stela Alexandru. Şi asta pentru că, pe 30 noiembrie a intrat in vigoare Legea nr.368/2009 de aprobare a OUG nr.60/2009.

Conform acesteia, "beneficiarii programului «Prima casa» sunt persoane fizice care la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă nu au deţinut şi nu deţin, individual sau în comun, împreună cu soţii lor ori cu alte persoane, în proprietate, o locuinţă, indiferent de modul în care a fost dobândită, cu excepţia cotelor-părţi din locuinţe dobândite prin moştenire şi nici nu au achiziţionat după această dată o locuinţă, indiferent de modul de dobândire."

Purtătorul de cuvânt al FNG atrage atenţia asupra faptului că "neactualizarea declaraţiei pe proprie răspundere face imposibilă soluţionarea favorabilă a solicitării de garantare.

Faţă de această situaţie, rugăm aplicanţii Programului Prima Casă să îşi actualizeze de urgenţă declaraţia pe proprie răspundere în vederea prelucrării solicitărilor înaintate cu cât mai mare operativitate.

 

De asemenea, ar trebui să ţină cont şi de faptul că de la 1 ianuarie 2010 ar urma să intre în vigoare Legea nr. 372/2005 potrivit căreia proprietarii de apartamente care nu au certificate de eficienţă energetică nu le vor mai putea tranzacţiona."


15 December 2009