C:\WINDOWS\Desktop\RUN-B.I\w37\info_run_ziual_2708.html

 

ghid1.gif (733 bytes) infotitlu.gif (651 bytes)
  
CEDO obliga Romania sa restituie integral o casa
ZIUA -  23 / 07 /2003

In caz contrar, statul trebuie sa plateasca 130.000 de euro, cu titlu de despagubiri, Dorei Dickmann, o romanca stabilita in Israel

 Autoritatile romane au fost condamnate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului sa restituie, in termen de trei luni, o proprietate care a apartinut odinioara unei romance stabilite acum in Israel. In caz contrar, Curtea de la Strasbourg a precizat ca statul va fi nevoit sa ii acorde reclamantei despagubiri de 130.000 de euro. Sentinta priveste o cladire cumparata de parintii Dorei Dickmann, o romanca nascuta in 1932 si stabilita la Tel Aviv. Casa, cumparata in 1938, a fost nationalizata in 1950.

Potrivit CEDO, Dora Dickmann a castigat in instanta dreptul de proprietate asupra imobilului, justitia pronuntandu-se definitiv si irevocabil. Totusi, Curtea Suprema de Justitie din Romania a anulat sentinta, pe motiv ca tribunalele nu au competenta de a se pronunta asupra decretelor de nationalizare, iar, drept urmare, statul a vandut doua din cele cinci apartamente ale cladirii. Reclamanta a deschis iar actiune in instanta si a castigat, primind cladirea, mai putin cele doua apartamente vandute. Dora Dickmann s-a plans judecatorilor CEDO cu privire la refuzul instantei supreme de a recunoaste competenta tribunalelor. Ea a reclamat si faptul ca instanta suprema nu a fost impartiala si independenta, acuzand "presiunile politice" exercitate de presedintele Romaniei, care a cerut personal declararea unui recurs in anulare. Nu in ultimul rand, ea a sustinut ca i-a fost incalcat dreptul de a se bucura in liniste de proprietea sa. CEDO a apreciat ca instanta suprema din Romania a incalcat principiul stabilitatii justitiei si ca a incalcat astfel dreptul reclamantei la un proces corect, dar si cel al liberului acces la justitie.

Iliescu a scapat de criticile CEDO

In ce priveste acuzatiile de partialitate si lipsa de independenta, juratii europeni au stabilit ca aprecierile presedintelui Romaniei au fost adresate mai degraba celor care puneau in aplicare deciziile justitiei decat curtilor, neexistand dovezi cu privire la eventuale influente asupra judecatorilor CSJ. Pe de alta parte, referitor la dreptul la proprietate, instanta europeana a apreciat ca acesta a fost incalcat, desi era prevazut prin sentinte definitive si irevocabile. In aceste conditii, CEDO a decis ca statul roman trebuie sa restituie reclamantei, in trei luni de la sentinta, cele doua apartamente care nu i-au fost returnate inca, in caz contrar autoritatile fiind nevoite sa acorde femeii 130.000 de euro drept despagubiri. In acelasi timp, Dora Dickmann va incasa 8000 de euro drept daune.

A.A.  

 

 

23 iulie 2003