Banca de stat CEC Bank face în sfârşit un gest puternic de încurajare a creditului în lei şi aduce pe piaţă împrumuturi ipotecare cu dobândă fixă de 5,97% în primul an, iar apoi variabilă după formula ROBOR la 6 luni plus 1,75 puncte procentuale.

21927-radu-ghetea-sepia.jpgPână pe 15 ianuarie CEC Bank vinde credite ipotecare în lei cu valoarea maximă de 2,8 milioane de lei (circa 643.000 de euro) cu dobândă promoţională fixă de 5,97% în primul an de creditare.

Este prima ofertă atractivă care apare pe piaţă în contextul discuţiilor privind necesitatea încurajării finanţărilor în moneda naţională, o dobândă de sub 6% pe an în lei putând concura creditele în euro.

CEC nu susţine însă această dobândă decât timp de un an, ulterior aplicând o formulă din care în prezent ar rezulta o dobândă de 8,14% pe an. Aceasta este însă similară dobânzii practicate de bancă la varianta în lei a creditului său de tip "Prima casă", care este formată din ROBOR la 3 luni plus o marjă de 1,9 puncte procentuale.

Pentru a atrage clienţi, CEC nu percepe comision de analiză pentru dosarele depuse în perioada 10 noiembrie - 15 ianuarie 2012, iar pentru clienţii care încasează salariul pe card emis de bancă nu percepe nici comisionul lunar de administrare a creditului. Pentru restul, acest comision este de 0,04%.

Clientul trebuie să vină cu un avans minim de 15%, aşa cum cere şi noul regulament de creditare al BNR, iar durata de creditare poate ajunge la cel mult 35 de ani. De asemenea, banca cere asigurarea proprietăţii ipotecate împotriva riscurilor de calamitate.

Piaţa reclama de mai mult timp o asemenea ofertă din partea băncii de stat despre care s-a tot spus în ultimii trei ani că ar trebui să intervină pentru a suplini tendinţa băncilor străine de reducere a expunerilor. În acelaşi timp, dovedeşte că este posibilă construirea unei oferte atractive de finanţare în moneda naţională chiar şi pe termen lung. Marja de 1,75 puncte procentuale peste ROBOR la 6 luni arată de-a dreptul curajoasă în raport cu nivelurile practicate de bănci concurente. ROBOR la 6 luni este o dobândă destul de stabilă, care este actualizată de bancă semestrial şi care s-a mişcat anul acesta între 6,2% şi 6,7% după ce în 2010 urcase şi la peste 7,5%.

În pofida discursurilor despre importanţa conştientizării de către clienţi a riscului valutar, băncile străine nu vor să audă de credite ipotecare în lei, invocând lipsa resurselor de finanţare pe termen lung. Şi astfel, programul guvernamental "Prima casă" este disponibil la primele două bănci BCR şi BRD numai în euro.

Aici intervine însă şi un puternic factor perturbator din partea autorităţilor, care continuă să susţină - împotriva tuturor evidenţelor - că România vrea să adopte euro în 2015. Un astfel de mesaj nu face decât să susţină discursul bancherilor care afirmă că în cazul creditelor pe termen lung cum sunt cele ipotecare finanţarea în euro este sănătoasă pentru că, iată, adoptarea monedei este atât de aproape.

Pe de altă parte, recent a reapărut ameninţarea ca băncile străine să taie finanţările în euro şi atunci vine întrebarea cum va putea fi continuată creditarea.

BCR, cea mai mare bancă, are o ofertă de credit ipotecar în lei cu dobândă fixă de 10-10,5% în primii cinci ani, după care aplică o dobândă formată din ROBOR la 6 luni plus o marjă de 2,5/3 puncte procentuale.


Sursa

14 November 2011