0-391-208810939931.jpgAtât de mult-aşteptaţii investori de calibru intră pe piaţa imobiliară autohtonă mai devreme decât preconizau analiştii din domeniu.

Fondul de investiţii britanic Teesland IOG, printre ai cărui investitori se numără şi fonduri de pensii, a achiziţionat, de la Cefin Real Estate România, Parcul Industrial A1 pentru 70 milioane de euro. Aceasta este şi cea mai mare sumă plătită în acest an pentru o proprietate imobiliară românească.

Încă 70 milioane în următoarele 12 luni

Tranzacţia a fost gândită în două etape. În această primă fază, cei de la Cefin au vândut aproximativ 30.000 de metri pătraţi de depozite şi spaţii de birouri, urmând ca în a doua etapă să înstrăineze şi restul de circa 47.000 de metri pătraţi. Stefano Albarosa, CEO al Cefin Holding, spune că investitorii britanici au achiziţionat un produs care acoperă o nişă din piaţa românească pe care, în prezent, nu există concurenţă. „Dezvoltările industriale de până acum au ţintit doar clienţii care aveau nevoie de suprafeţe mari de închiriat. Este însă o nevoie acută de spaţii mai mici de 1.000 şi chiar 500 de metri pătraţi", a precizat Albarosa. Cumpărătorii de la Teesland sunt specializaţi în domeniul afacerilor imobiliare cu proprietăţi industriale. Din 2002, compania este cotată la Bursa londoneză şi are în portofoliu proprietăţi estimate la aproximativ 5 miliarde de euro.

Investitorii britanici nu se vor opri aici. Ei vor ca în aproximativ 12 luni să facă şi alte achiziţii pe piaţa spaţiilor industriale româneşti. „Planul nostru iniţial este să dublăm cel puţin investiţia pe care am realizat-o deja în parcul industrial A1. Dorim să aducem ceva nou pe piaţă şi anume spaţii industriale pentru companiile mai mici care aleg să închirieze chiar şi sub 500 metri pătraţi", au declarat reprezentanţii Teesland. Potrivit acestora, investiţiile lor vor viza primele zece oraşe ca număr de locuitori ale ţării.

Apropierea de autostrada Bucureşti-Piteşti a fost sesizată de „vânătorii de terenuri" încă de acum mulţi ani. În prezent, un parc industrial de genul celor construite de Cefin sau Prologis în partea de vest este imposibil de duplicat.

Nu mai există terenuri de asemenea dimensiuni. „Orice fel de companie care vede avantajul unei autostrăzi, adică rapiditatea accesului către orice punct al ţării şi conectivitatea la fel de bună cu Capitala, este interesată să aibă un spaţiu de depozitare în apropiere", a declarat Ionuţ Ciocan, consultant în cadrul departamentului industrial al DTZ Echinox.

Vestul este de departe cea mai dezvoltată regiune imobiliară pe segmentul industrial. Cele mai multe spaţii se regăsesc în apropierea autostrăzii Bucureşti – Piteşti, respectiv Cefin Logistic Park , Bucharest West, Prologis Park, A1 Industrial. Conform datelor DTZ preţurile terenurile de pe traseul autostrăzii Bucureşti - Piteşti variază între 10 şi 70 euro pe metrul pătrat şi cresc odată cu apropierea de Capitală.

Sursa

27 April 2007