Cea mai mare afacere cu imobiliare din istoria moderna a SUA




Curierul National - 31.08.2006
 

afacere imobiliaraEste vorba despre scoaterea la vanzare, in schimbul a 5 miliarde de dolari, a doua cartiere rezidentiale situate de-a lungul First Avenue, intre 14th Street si 23rd Street, in Manhattan. Cele doua cartiere, Stuyvesant Town si Peter Cooper Village, sunt detinute in prezent de una dintre cele mai importante companii de asigurari din Statele Unite, MetLife. Proprietatea se intinde pe aproximativ 80 de acri (echivalentul a 320.000 de metri patrati) si cuprinde 110 cladiri a cate 100 de apartamente fiecare.

Dupa cum se arata intr-un material din New York Times, de cand au fost iniintate acum 60 de ani, cele doua cartiere sunt locul predilect de rezidenta pentru clasele de mijloc: profesori si personal medical, pompieri si politisti, lucratori in administratia publica si constructori.

MetLife a anuntat ca saptamana viitoare va incepe deja sa primeasca oferte publice. Este de asteptat ca cei mai mari investitori din domeniul imobiliarelor sa manifeste interes pentru cele doua cartiere, care au un potential de profitabilitate foarte mare. In prezent, mai mult de doua treimi dintre rezidentii cartierelor platesc chirii reduse printr-un sistem de subventii guvernamentale.

Prin preluarea cladirilor de apartamente de catre un alt proprietar decat MetLife, plafonurile la chirii vor fi eliminate si sumele platite de chiriasi vor exploda pur si simplu.

In plus, data fiind localizarea imobilelor chiar in centrul Manhattanului, o parte din ele ar putea fi transformate in cladiri de birouri sau puncte comerciale de succes. Printre firmele care si-au manifestat interesul pentru aceasta achizitie se numara cel mai mare constructor de imobile din New York, Related Companies, unul dintre cei mai mari proprietari de imobiliare, Glenwood Management, managerul de la Rockefeller Center, Tishman Speyer, companiile de imobiliare Archstone si Vornado, banca internationala UBS, firma de investitii Blackstone, precum si principalele familii din afacerile cu proprietati, Rudin, Durst si LeFrak.

Aceasta tranzactie este foarte interesanta nu numai prin valoarea ei in termeni financiari, ci mai ales prin relevanta pe care o are pentru schimbarea stilului de viata caracteristic orasului New York.

Comparativ cu restul Statelor Unite, traiul in aceasta metropola a fost de obicei asociat cu un stil de viata mai boem, conectat la mediul cultural, care se poate face si pe bani mai putini dar cu mai multa atentie pentru calitatea vietii. Rezidentii celor doua cartiere, Stuyvesant Town si Peter Cooper Village, au fost in mod traditional exact exponentii acestui stil de viata, iar subventiile guvernamentale pentru plata chiriilor ii ajuta sa prezerve acest gen de comunitate. Dar ei incep sa fie inlocuiti din ce in ce mai mult de tineri profesionisti, dispusi sa plateasca chirii tot mai mari, ei venind in New York din toate colturile Statelor Unite pentru oportunitatile de castig din acest mare centru financiar al Americii de Nord.

Citeste articolul integral in Curierul National


Claudia Ciobanu
Curierul National
 

31 August 2006