Cea mai mare achiziţie din istoria pieţei imobiliare  
Ziarul Financiar - 08.09.2005
 

Fondul de investiţii austriac CA Immo AG a început procedurile pentru achiziţia proiectului imobiliar Bucharest Business Park (BBP), situat în nordul Capitalei în apropiere de Piaţa Presei Libere, în cadrul unei tranzacţii estimate de surse din piaţă la 60 - 65 milioane de euro.

Proiectul constă în patru imobile, dintre care trei sunt gata, iar al patrulea este în faza de execuţie.

La această valoare, afacerea este comparabilă sau chiar surclasează achiziţia de anul trecut a parcului Iride Business Park, realizată de către un alt investitor financiar austriac, Immofinanz. Vânzătorul afacerii BBP este dezvoltatorul imobiliar Portland România, care mai are în palmares o tranzacţie realizată tot cu Ca Immo - vânzarea imobilului de birouri Opera Center din Capitală în 2003 pentru 29 milioane de dolari (25 milioane de euro).
Reprezentanţii Portland România şi cei ai CA Immo nu au făcut nici un comentariu pe această temă până la închiderea ediţiei.

Ghenadie Bobeică, director în cadrul Portland România, afirma recent că există o înţelegere (letter of understanding - n.r.) pentru proiectul BBP cu grupul Ca Immo, care este valabilă până în toamna acestui an.

BBP, unul dintre cele mai mari proiecte de birouri de pe piaţa Capitalei, a provocat interesul mai multor investitori, printre numele interesate de o eventuală achiziţie fiind cele ale olandezilor de la Middle Europe Investments, respectiv investitorul austriac Europolis, care deţine imobilul de birouri Europe House.

Consultanţa Portland la vânzarea BBP este asigurată de către firma de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, CA Immo fiind reprezentaţi de către firma de avocatură Tuca & Asociaţii, spun surse din piaţă.

Proiectul Bucharest Business Park constă în patru clădiri independente, care oferă aproximativ 18.500 de metri pătraţi de spaţii de birouri. Valoarea investiţiei în acest proiect se situează la circa 30 milioane de euro, conform oficialilor Portland România. Printre chiriaşii BBP se numără producătorul de materiale de construcţii CarpatCement Holding, companiile IBM, British American Tobacco (BAT) sau firma de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.
Vânzarea BBP la un randament anual al investiţiei de peste 8% indică un nivel apropiat de nivelul practicat pe pieţele din Cehia şi Ungaria. De fapt, unul dintre cei mai atractivi factori pentru piaţa de real estate din România era tocmai nivelul ridicat al randamentului, care se situa în jurul a 10% pe an la finele lui 2004 sau 12% - 12,5% în cazul primelor tranzacţii, realizate în 2003.

Piaţa de real estate din România a intrat în ultimii doi - trei ani în vizorul unor investitori austrieci, şi mai nou irlandezi, care au făcut achiziţii după achiziţii pe segmentul spaţiilor de birouri şi al parcurilor logistice.

Dezvoltatorul proiectului BBP - Portland Trust este o companie fondată în 1997 de către doi investitori cu experienţă în sectorul imobiliar şi de retail din Cehia. Ulterior, Portland a atras capital american tocmai pentru a-şi extinde operaţiunile în regiune.

Primul proiect dezvoltat de Portland Trust în România a fost Opera Center - Bucureşti, un ansamblu de două imobile de birouri cu o suprafaţă totală cumulată de peste 15.000 de metri pătraţi, finalizate în anii 2000 şi 2002.

Proiectul, apreciat ca unul dintre cele mai frumoase din punct de vedere arhitectonic de pe piaţa românească, a fost vândut la jumătatea anului 2003 pentru aproximativ 25 milioane de euro către fondul de investiţii austriac CA Immo, cel care este implicat şi în cazul altui proiect de birouri de anvergură, Charles de Gaulle Plaza (actualul sediu al Connex). Fondul de investiţii austriac CA Immo are printre acţionari banca austriacă Bank Austria
Creditanstalt cu 4,4%, restul acţiunilor fiind deţinute de alte bănci şi investitori
privati.


Adrian Mirsanu - Ziarul Financiar

8 September 2005