Turnul de birouri SkyTower va intra în data de 1 decembrie în posesia Raiffeisen Property International (RPHI), care a plătit pe această clădire şi pe una mai mică, alăturată, circa 100 mil. euro.

28239-untitled-1.jpgFinisajele interioare ale imobilului au fost definitivate. În momentul recepţionării clădirii, Raiffeisen Bank va lua în primire şase etaje din SkyTower şi clădirea Floreasca Office, unde va acomoda 2.300 de angajaţi ai băncii. Procesul de mutare a primului chiriaş se estimează ca va fi încheiat în aprilie-mai anul viitor.

Proprietarii imobilului au estimat că pentru primul an de funcţionare cu clădirea închiriată în totalitate veniturile vor fi de 10-11 mil. euro, la o chirie cuprinsă între 14 şi 25 euro/mp/lună.

Întreaga clădire are o suprafaţă închiriabilă de 41.200 mp, din care suprafaţa medie pe etaj este de 1.200 mp. Chiar dacă Raiffeisen Bank va ocupa o parte importantă din Sky Tower, RPHI se aşteaptă ca imobilul să fie închiriat în totalitate la mijlocul anului 2014.

Cu o înălţime de 137 de metri şi 37 de etaje, SkyTower a înghiţit în total 50.000 de metri cubi de beton, 8.300 de tone de oţel şi 17.250 mp de faţade. Numai iluminatul de noapte al clădirii costă proprietarul circa 10.000 de euro. Cu tot betonul folosit în clădire s-ar putea construi 400 de case de dimensiuni medii, iar barele de oţel puse cap la cap ar ajunge la o lungime de 4.453 kilometri. SkyTower are cinci etaje subterane cu câte 5.393 mp fiecare, pe o adâncime de 60 de metri. Practic, echivalentul a 40% din înălţimea clădirii este „în pământ“, ceea ce va permite parcarea a 500 de maşini în subsol. Clădirea va fi deservită de zece lifturi pentru persoane, plus două utilitare, ce vor circula prin mijlocul turnului. La ultimul etaj al SkyTower va funcţiona un restaurant cu panoramă asupra întregului oraş.

Intersecţia Bulevardului Barbu Văcărescu cu Şoseaua Pipera a devenit un adevărat pol de atracţie al noilor investiţii imobiliare. Pe lângă mallul Promenada dezvoltat lângă SkyTower de Raiffeisen Evolution, vizavi sunt deja avansate lucrările la clădirea de birouri Pipera Business Park şi se pregătesc alte trei imobile noi: primul dezvoltat de suedezii de la Skanska, al doilea de italienii de la Nusco – care deţin deja aici imobilul Nusco Tower – şi un al treila imobil ar putea apărea chiar lângă Pasajul Pipera, pe actualul showroom Porsche Bucureşti Aviaţiei.

 

Sursa

28 November 2012