0-30-curierul_1601073.jpgDesi mult discutatul proces de "integrare inainte de integrare" s-a incheiat, piata imobiliara romaneasca nu a iesit din situatia dezechilibrata in care se afla, apreciaza analistul imobiliar Artur Silvestri in cel mai nou raport de prognoza SGA. Mai mult, acest lucru este apreciat de expert ca fiind un factor in plus ce ii sporeste "coeficientul de risc pentru plasamentele intamplatoare sau pentru amatorii inflamati".
Avand ca punct de plecare preturile terenurilor care au crescut uimitor in ultimii 2 ani, Silvestri apreciaza "cazul romanesc" ca fiind unul "atipic si atragator prin insolit". Conform analistului, acestea au crescut in unele cazuri cu pana la 250% mai mult in decurs de doi ani. Observandu-se o crestere generalizata a nivelului preturilor pe terenuri, in functie de facilitatile create intr-o anumita zona, acestea au crescut cu fabulosul procent de 400%, apreciaza Daniel Mitarcu, consultant senior in cadrul departamentului terenuri al DTZ Echinox.
Viitorul pietei imobiliare "post-integrare" nu promite atat de multe si oricum nimic incurajator "daca doar se evoca situatii asemanatoare aparute in acelasi «spatiu istoric», in Polonia, Cehia sau Ungaria", acolo unde preturile au scazut, ce-i drept, nu in toate segmentele. Acolo unde "investitia si dezvoltarea au fost posibile prin certitudini" preturile
si-au mentinut cotele ridicate si chiar au crescut. Aceste practici nu vor fi insa straine de piata romaneasca, doar ca vor intarzia sa apara in 2007. "Aici, abia consumata etapa ceremoniala, se va intari, paradoxal, «mitologia integrarii» ce a devastat literalmente piata imobiliara din Romania in perioada recenta".
Referitor la afluxul de investitori care pandesc preturile scazute ale pietei autohtone, Silvestri apreciaza ca acestia se pot insela, pentru ca “argumentul preturilor scazute” nu inseamna nicidecum ca toate preturile sunt scazute. Cei care ar putea beneficia si de aceasta data de acest context sunt evident vanzatorii, care momentan se afla "intr-o greva fara termen final".
Mai mult, investitorii vor ataca nu toate segmentele de piata, unele nu prezinta interese, iar acestia "nu vor veni in Romania sa cumpere apartamente de bloc". Tinta lor va fi terenul agricol, mai ieftin cu mii de euro decat in tarile europene. Daca la noi inca mai este 450-600 euro/ha, in Italia sau Polonia preturile acestuia sunt de 6-7.000 euro/mp.
“Pret scazut are inca terenul intravilan rural, inclusiv cel care defineste regiunile cu potential turistic ori pur si simplu pitoresti, dar potrivit unor proiecte ce nu ar costa mult si, deci, ar putea aduce profit multumitor".
"Elementul socant" este constituit de “argumentul marilor investitii” (care se confunda inexplicabil, si in mod primitiv, cu “blocurile de zgarie-nori ” visate aberant in “capitala europeana cu cel mai ridicat risc seismic“, care vor trebui sa existe fiindca sunt si cerute, si posibile, desemnand ”depozitul potential de valori ridicate“. Pe aceasta tema, noi avem nu doar potential, ci si proiecte suspendate - sau amanate - ce vor interesa, cu siguranta (Canalul Dunare - Bucuresti, care, in sine, poate aduce dezvoltari imobiliare evidente si consecinte ce s-au analizat foarte rar si fara un rasunet corespunzator).

“Apartamentul popular”, in continuare apreciat

In materie de locuinte, preturile sunt asteptate sa creasca, "fiindca prin comparatie cu o Europa abstracta, preturile sunt aici scandalos de scazute". Realizand o comparatie intre piata autohtona si cea frantuzeasca, Silvestri apreciaza ca un apartament de lux in Dorobanti se vinde cu maximum 2.200 euro/mp de constructie, in timp ce acest pret este intalnit in Franta doar in "orase satelit si numai dupa ce locul a devenit notoriu in rau prin rascoalele periferiilor".
Piata romaneasca apreciaza in continuare "apartamentul popular“ si apartamentele “burgheziei interbelice”. “Strainul” monitorizeaza aceasta piata si optiunile lui vor face sa se pretuiasca mai mult ”condominium”- ul, pe care il poate achizitiona inca din faza de proiect, "dar acest plasament se va dovedi impulsiv si presupune riscuri inca incalculabile". Conform analistului, o investitie sigura va fi cea in “traditional”.

Sursa

16 January 2007