Magazine sau centre comerciale mici de cartier, birouri în oraşe unde piaţa nu este saturată, acestea sunt două variante pentru crearea unui portofoliu imobiliar în 2010, potrivit declaraţiilor managerului companiei Darian, Adrian Crivii.

Darian - Adrian CriviiLa întrebarea „Care active imobiliare sunt performante în aceste zile, pentru un investitor care ar avea cash", Adrian Crivii, manager al companiei Darian, invitat în cadrul emisiunii Casa Perfectă, de la RFI, a precizat: „Ar fi o bună soluţie partea aceasta de spaţii comerciale mici, în cartiere bune şi oraşe mari".

Pe locul doi se află clădirile de birouri, dar atenţie la oraş. „Piaţa birourilor este şi ea în dificultate, dar sunt multe oraşe unde nu există o piaţă dezvoltată a birourilor, precum Craiova, Iaşi şi alte localităţi considerate poli regionali de interes, unde este nevoie de astfel de active. Nu vorbim însă de Bucureşti, Cluj şi Timişoara, unde s-a construit foarte mult în ultimii ani", completează Adrian Crivii.

Pe de altă parte, managerul companiei de evaluare estimează că terenurile vor fi mult timp blocate, cel puţin din prisma faptului că investitorul îşi asumă un risc mare de timp şi bani până când poate valorifica ulterior investiţia.

În ceea ce priveşte achiziţia de locuinţe pentru închiriere, nu este un moment prielnic de a le finanţa prin credit, pentru că dobânzile nu vor mai fi atât de scăzute ca acum, pe o perioadă de 10-15 ani, iar costurile finanţării se vor dovedi prea ridicate.

Pentru cei cu cash există însă oportunităţi în piaţă, venite mai ales din partea celor care au dificultăţi cu finanţarea proiectelor.

Mai multe amănunte despre evaluarea locuinţelor şi o trecere în revistă a pieţelor rezidenţiale din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Craiova puteţi afla ascultând întreaga emisiune Casa Perfectă:

 




27 September 2010