Deşi câţiva dezvoltatori afirmă că vor mai lansa proiecte la anul, tendinţa pieţei este mai degrabă de stagnare, iar preţurile au scăzut cu 40% în 18 luni.

foto:capital.roSituaţia în care se află piaţa rezi­denţială la sfârşitul acestui an nu prea dă speranţe pentru un 2010 cu rezultate mai bune. Vânzările sunt sub jumătate faţă de media anilor trecuţi, au fost livrate doar 37% dintre locuinţele ce ar fi trebuit să intre pe piaţă, iar investiţiile continuă să lipsească.

Piaţa e delicată şi din punctul de vedere al vânzărilor, şi din cel al finanţării", spune Romeo Căzănescu, directorul general al Conarg Real Estate, dezvoltator care a finalizat recent proiectul Răsărit de Soare din Titan, cu peste 1.000 de apartamente, din care au fost vândute circa trei sferturi. Conarg a beneficiat, la lansarea din 2008, de o ofertă bună pentru acea perioadă, reuşind să vândă circa 55% din apartamente în primele luni de la lansare. Restul de 20% au fost vândute în mai mult de un an.

„În ultimul timp, am vândut şi prin  Prima Casă circa 20 de apartamente şi ne-am propus să finalizăm vânzările în circa şase luni", continuă Căzănescu. În partea cealaltă a pieţei rezidenţiale, aşezat pe palierul scump, proiectul Lotus Cişmigiu, ce include 22 de apartamente, va fi livrat pe piaţă  în 45-60 de zile, potrivit lui Avi Postelnik, CEO al dezvoltatorului cu capital  israelian Smart Holding.

4 December 2009