Pentru achiziţia unui teren şi construirea unei locuinţe în regie proprie, de genul "Casei Capital", cei interesaţi au la dispoziţie două variante de finanţare prin credit bancar, din care una necesită un avans de peste 25%, iar cealaltă garantarea cu o ipotecă cu o valoare mai mare decât a finanţării. Prin Prima Casă se poate finanţa doar construirea cu un antreprenor general, pe un teren deja avut în proprietate.

19998-24-25_family_shutterstock_29_67840315d6.jpgÎn numărul trecut, Capital a reuşit să spulbere legenda conform căreia nu se poate construi o casă cu 300 euro/mp. "Casa Capital", care are trei dormitoare, trei băi, un living şi o bucătărie, presupune construirea ei în regie proprie, iar împreună cu terenul ajunge la un preţ de 60.000 euro, similar cu al unui apartament vechi cu două camere dintr-o zonă semicentrală a Capitalei.

Totuşi, construirea unei case în regie proprie este o adevărată aventură, care necesită nervi de oţel şi abilităţi antreprenoriale, aşa cum avertiza Capital. „În general, românul e comod şi apelează la firme de construcţie. Mai puţin de 1% dintre clienţi se înhamă la construcţia unei locuinţe în regie proprie", spune Teodor Mincu, manager finanţări investiţii imobiliare din cadrul BCR.

În cazul în care vorbim de clientul tipic, cel care apelează la o firmă specializată pentru construcţia unei case, costul pe mp creşte cu circa 50%, până la 450 euro/mp, ceea ce duce preţul "Casei Capital" la 75.000 euro, fără teren. Plecând de la aceste detalii, vom trece în revistă posibilităţile de finanţare prin credit bancar.

Finanţarea construcţiei în regie proprie

În proiectul "Casei Capital", terenul cu toate autorizaţiile necesare au fost evaluate la circa 11.000 euro, iar construcţia casei, la circa 49.000 euro. Pentru finanţarea acestui proiect, clienţii pot apela la creditul Casa Mea de la BCR. Creditul poate fi format din două părţi - achiziţie teren şi construcţie locuinţă. Totuşi, clientul poate cumpăra terenul dinainte şi îl poate constitui ca o parte din avans, întrucât BCR percepe minimum 25% avans pentru finanţarea acestor proiecte. Un avans de 25% înseamnă 15.000 euro, care poate consta în 11.000 euro teren şi 4.000 euro cash. Pentru că vorbim de regie proprie, clientul trebuie să suporte costul de construcţie de la o etapă la alta (fundaţie, structura şi tencuire, instalaţii şi finisaje), iar un astfel de proiect se împarte în circa cinci-şase etape. Pentru fiecare etapă, este nevoie de avizul dirigintelui de şantier, după care calitatea şi costul lucrării sunt verificate de către un evaluator din partea băncii. Dacă pentru materialele de construcţie şi instalaţii clientul are facturi justificative de la magazine, pentru manoperă se poate baza pe avizul dirigintelui şi estimarea evaluatorului, fără a fi nevoie de facturi de la firme specializate.

O altă variantă pentru finanţarea construcţiei în regie proprie este printr-un credit de nevoi personale cu ipotecă, pentru care este nevoie de aducerea în garanţie a unui alt imobil, cu o valoare mai mare decât a creditului. Pe lângă faptul că această variantă e mai scumpă, cei mai mulţi clienţi apelează la ea datorită flexibilităţii, întrucât nimeni nu te întreabă cum foloseşti banii.

Finanţarea construcţiei cu antreprenor

Pentru a obţine finanţarea unei construcţii viitoare prin Prima Casă, unde participă 16 bănci, trebuie neapărat să avem deja terenul şi apoi să lucrăm cu o firmă de construcţii, ca antreprenor general. Practic, deşi prin Prima Casă vorbim de cele mai mici costuri de finanţare, acest avantaj este disipat de faptul că trebuie să construim mai scump, cu un antreprenor general. Aceasta face ca, pe lângă teren, clientul să vină cu un avans de 8.500 euro şi să împrumute maximul permis, de 66.500 euro. Este nevoie de o declaraţie pe proprie răspundere din partea clientului că nu deţine o altă proprietate sau locuinţă mai mare de 50 mp, precum şi un extras de carte funciară care să ateste că terenul este liber de sarcini. Plăţile se fac treptat pe baza devizelor emise de constructor şi avizate de dirigintele de şantier. Dacă totuşi clientul nu se încadrează în condiţiile pentru Prima Casă, acesta poate să apeleze tot la un credit Casa Mea de la BCR, de data aceasta pentru construcţia cu un antreprenor general. În acest caz, avansul este de minimum 21.500 euro (unde poate intra şi terenul), iar creditul, de 64.500 euro.

Finanţările prin BCR au fost alese pentru simplitatea comparaţiilor, însă clienţii pot opta şi pentru produsele altor bănci, deşi un credit ipotecar de construcţie de genul Casa Mea este oferit de puţine bănci.


Sursa

25 July 2011