Plata primei de asigurare într-o singură rată, achiziţia de asigurări la pachet sau încheierea unei poliţe cu franşiză pot conduce la ieftinirea substanţială a poliţei de asigurare pentru locuinţă.

17544-13_incendiu_c1af9324c7.jpgRomânii sunt obligaţi prin lege să-şi asigure locuinţele şi au la dispoziţie două tipuri de poliţe: obligatorii, care despăgubesc în limita a maximum 20.000 de euro, şi facultative, ceva mai scumpe, ce pot despăgubi pentru valoarea integrală a locuinţei.

Cei care doresc să-şi asigure casa la valoarea de piaţă pot încheia o poliţă facultativă, pentru care pot negocia discounturi substaţiale, spun reprezentanţii pieţei. La Allianz Ţiriac, de exemplu, dacă poliţa este plătită integral, beneficiarul primeşte o reducere cu circa 10% a primei, iar la Generali discountul este de 5%.

O altă variantă este achiziţia "la pachet". Cumpărând o asigurare de locuinţă şi una auto la aceeaşi companie se poate obţine un discount mediu de 5%-10%. "Dacă este un pachet format dintr- o poliţă de asigurare de locuinţă, una de răspundere civilă auto şi o poliţă CASCO, discountul urcă şi până la 20%-30%", potrivit lui Bogdan Andriescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR).

În fine, unii asigurători aplică franşize, ceea ce înseamnă că asiguratul va suporta o parte din daună, în cazul producerii riscului. În schimb, o poliţă cu franşiză este mai ieftină faţă de varianta standard cu până la 5%. Clienţii pot încheia asigurarea pentru o sumă mai mare decât valoarea reală a casei, plătind astfel o primă mai mare, pentru că nu deţin un indice imobiliar. "Pentru o casă din Bucureşti, valoarea asigurată se calculează înmulţind suprafaţa locuinţei cu 1.000 de euro", potrivit unui consultant Allianz.

Ce se întâmplă cu riscurile neasigurate

Dacă locuinţa se află, de exemplu, într-o zonă cu potenţial inundabil, atunci firmele se vor feri, în cele mai multe cazuri, să asigure riscul pentru inundaţii printr-o poliţă facultativă. Clienţii pot încheia însă o asigurare obligatorie, care acoperă trei riscuri de bază: cutremur, inundaţii, alunecări de teren şi care este oferită în două variante: o primă de asigurare de 10 euro - valoare asigurată de 10.000 de euro, sau o primă de asigurare de 20 de euro - valoare asigurată de 20.000 de euro.

În completare, clienţii pot achiziţiona o poliţă facultativă, ca să acopere celelalte riscuri. Prima de asigurare a acesteia scade, de regulă, cu valoarea primei poliţei obligatorii.

Reprezentanţii Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), instituţia care se ocupă de încheierea asigurărilor oligatorii, consideră că datalimită de încheiere a unei poliţe pentru locuinţă era 15 ianuarie 2011.

Ministerul Administraţiei şi Internelor a comunicat însă la sfârşitul lui 2010 că data-limită este 15 iulie 2011. Potrivit PAID, circa 6% din locuinţele din România au asigurări obligatorii. Andriescu spune că 25% din case au asigurări facultative, numărul poliţelor crescând în urma cutremurului din Japonia.

"Numărul asigurărilor de locuinţe a crescut mult în urma cutremurului din Japonia.",
BOGDAN ANDRIESCU, preşedinte UNSICAR

COMPARAŢIE

Cât te costă asigurarea apartamentului

Companie - Preţ asigurare* (lei):
Groupama - 194
Astra Asigurări - 247
Ardaf - 288
BCR Asigurări - 324
Omniasig - 350
Allianz Ţiriac - 514

*Preţul a fost calculat pentru un apartament de 50.000 de euro din Bucureşti, construit în 1980, pentru care plata se face integral, nu în rate
Sursa: Asigurarecasa.ro


Sursa

14 April 2011