Cel puţin în teorie, preţurile produselor şi locuinţelor sunt reglate de raportul dintre cerere şi ofertă, dar şi aceste elemente sunt la rândul lor influenţate de diverşi factori care vor influenţa valorile de tranzacţionare în anul care stă să înceapă.

15830-apartamente-cristina-nichit.jpgCele mai importante elemente aduse în discuţie de către consultanţi şi evaluatori sunt:

Evoluţia economică, sub considerentul că reluarea creşterii va aduce optimism în rândul populaţiei fapt ce va permite deblocarea rezervelor financiare acumulate în perioadă de criză şi realizarea de tranzacţii.

Pe de altă parte, scăderea preşurilor la apartamente a început în cel de-al doilea trimestru al anului 2008, când economia avansa încă cu peste 5%, primele semne de încetinire fiind consemnate pe finalul anului.

Guvernanţii vorbesc acum de o creştere economică de 1,5% pentru 2011, prognoză pe care a fost realizat şi bugetul, dar o evoluţie pozitivă a economiei a fost prognozată şi pentru 2010, iar nerealizarea acesteia a dus la adoptarea unor măsuri precum majorarea TVA şi scăderea salariilor pentru reducerea deficitului bugetar.

Programul Prima casă a reprezentat o importantă gură de oxigen pentru agenţi şi dezvoltatori imobiliari şi a tras pe final de an inclusiv o bună parte din apartamentele cu trei camere vechi din Bucureşti în intervalul 50.000-60.000 de euro, la care achiziţiile pot fi finanţate cu împrumuturi la dobânzi mai mici, garantate de Guvern. În acest an s-a vehiculat varianta de majorare a plafonului de garantare, fapt ce ar putea debloca tranzacţiile şi pentru o categorie mai scumpă de apartamente.

Atitudinea băncilor cu privire la portofoliile de apartamente deja executate, dar şi referitor la miile de apartamente noi a căror construcţie a fost finanţată, dar pentru care dezvoltatorii nu au găsit în ultimii doi-trei ani cumpărători. Consultanţii spuneau în acest an că piaţa ar cunoaşte o nouă corecţie severă dacă băncile ar "arunca" spre vânzare toate apartamentele pe care le-au executat deja, astfel că o atitudine mai prudentă ar fi cea de "expectativă", în condiţiile în care nici pentru cele câteva sute sau chiar mii de locuinţe pentru care au fost realizate licitaţii în acest an nu s-au găsit decât câţiva cumpărători interesaţi, uneori licitaţiile fiind repetate chiar şi de mai mult de zece ori.


Sursa

31 December 2010