Anul acesta incepe sub semnul temerii, dar sunt sanse ca finalul sa marcheze o revenire a economiei.

foto:http://www.infomm.roCele mai mari temeri

1. Imposibilitatea platii datoriilor catre banca si catre alti furnizori atat de catre populatie cat si de catre companii.

2. Cresterea cursului pana la 4,5-4,7 lei ar fi cea mai proasta veste atat pentru populatie, cat si pentru companii, indatorate mai ales in euro.

3. Pierderea locurilor de munca, mai ales in sectorul bugetar, dupa ce sectorul privat a disponibilizat sute de mii de oameni.

4. Cresterea impozitelor si taxelor, eventual a taxei pe valoarea adaugata sau a impozitului pe venit, ceea ce ar reduce consumul si ar indeparta investitorii.

5. Scaderea veniturilor la buget in conditiile in care statul estimeaza o crestere a veniturilor bugetului consolidat cu 9% in 2010.

6. Scaderea salariilor prin zile de concediu fara plata sau in mod direct.

De unde ar putea veni vestile bune

1. O revenire a exporturilor pe baza revenirii economiilor din Europa Occidentala, ceea ce va antrena industria constructiilor de masini, de mobila sau cea textila.

2. Mentinerea la un nivel inalt a exporturilor Dacia pe baza comenzilor din Europa de Vest.

3. Productia Ford sa prinda viteza si sa conteze in cadrul exporturilor Romaniei.

4. Cresterea Bursei de Valori in continuare, dupa un parcurs bun in 2009.

5. Intrarea banilor de la Fondul Monetar International in timp util pentru ca Ministerul de Finante sa nu fie nevoit sa se imprumute mai scump pe pietele financiare.

6. Scaderea preturilor si chiriilor la apartamente si case, ceea ce le va face mai accesibile pentru angajatii din sectoarele mai putin afectate de criza.

7. Scaderea chiriilor la spatii comerciale, ceea ce poate antrena deschiderea de noi businessuri.

8. Cresterea gradului de absorbtie a fondurilor de la Uniunea Europeana.

9. Investitiile private in energie si stabilirea strategiei energetice pentru urmatorii ani, ceea ce va permite companiilor de stat sa inceapa investitiile.

Sursa

5 January 2010