Vrei să-ţi construieşti o casă şi nu ştii ce să faci astfel încât investiţia să fie minimă? Urmează sfaturile de mai jos şi sigur nu vei ieşi în pierdere.

16412-casa-utile.jpgNiciodată nu negociaţi preţul de construcţie la metru pătrat pentru că ieşiţi în pierdere. Întotdeauna cereţi constructorului să vă prezinte un deviz detaliat, pe care să-l analizaţi temeinic înainte de a semna contractul de execuţie. Exemplu: vreţi să construiţi o casă doar cu parter, care are o suprafaţă de 75 mp, iar dacă acceptaţi înţelegerea cu constructorul la metrul pătrat construit, acesta va spune imediat: 1 mp costă 300 euro cu TVA inclus, deci aveţi 75 mp x 300 euro = 22.500 euro.

În cazul în care vreţi să dublaţi suprafaţa utilă a casei prin construirea unei mansarde, atunci veţi avea 75 mp x 2 = 150 mp, iar constructorul va spune: păi 150 mp x 300 euro/mp = 45.000 euro! Şi v-aţi ars dacă aţi semnat contractul aşa! Pentru că metrul pătrat la parter în cazul în care faceţi casă numai cu parter, poate să coste într-adevăr 300 euro/mp cu tot cu TVA, dar în varianta a doua, când casa are şi mansardă, costul metrului pătrat de la mansardă este cel puţin cu 40% mai redus decât metrul pătrat de la parter deoarece fundaţia este una singură şi reduce costul.

Casele din cărămidă sunt mai ieftine decât cele din BCA

Nu o să credeţi poate, dar aşa este ! Mergeţi la un furnizor de materiale de construcţii şi verificaţi preţurile şi veţi vedea că BCA-ul s-a scumpit, iar cărămida GVP, fie ea fabricată în ţară sau adusă de afară, s-a ieftinit, aşa încât în momentul de faţă cărămida GVP este mai ieftină cu circa 25%. În aceste condiţii, diferenţa de preţ se va regăsi în preţul casei dumneavoastră.

Constructorul trebuie să facă toate lucrările la cheie

Alegeţi un constructor care să poată executa integral toate lucrările. În felul acesta veţi avea de câştigat atât la preţ cât şi la termenul de execuţie. Dacă veţi alege pentru fundaţie o echipă, pentru zidărie altă echipă, iar la finisaje altă echipă şi tot aşa cu instalaţiile, atunci fiecare echipă vă va cere un preţ mai mare pentru bucata ce o are de făcut, iar preţul final va fi cu cel puţin 20% mai mare, decât dacă veţi lucra cu un singur constructor.


Sursa

10 February 2011