Vederea spre parc sau apropierea de un mall creşte valoarea unei locuinţe. Aşa cum în hotelurile de pe litoral camerele cu vedere la mare sunt mai scumpe, şi în imobiliare priveliştea se plăteşte.

sursa foto: Primaria Orasului RovinariDacă stai în zona 13 Septembrie şi vrei vedere spre Marriot, vei plăti în plus. Diferenţa între un apartament din care priveşti hotelul şi unul din care vezi un alt bloc, spre exemplu, poate ajunge la 15.000 Euro. Concret, pentru un apartament de două camere în zona 13 Septembrie-Panduri cu o suprafaţă de 55 mp situat la etajul şapte din opt, proprietarul cere 86.000 Euro. În schimb, o locuinţă similară vizavi de hotelul Marriot a fost scoasă la vânzare la 99.000 Euro.

"Pentru un apartament cu două camere într-un imobil nou construit în 2008 cu vedere spre parcul Herăstrău proprietarul cere 180.000 Euro. Un alt apartament similar în zonă care nu are vedere spre parc şi care nu este aproape de parc, dar se află tot în zona Herestrău este cu 20.000 Euro, chiar 30.000 Euro mai puţin" adaugă Bogdan Cristian, broker CasaTrans Imob.

"Vecinătăţile, posibilităţile de agrement, în special accesul către un parc, spre zonele comerciale, către zonele de office sunt elemente care dau plus valoare unei locuinţe. Valoarea unei locuinţe care se află într-o zonă verde sau are în apropiere un spaţiu de agrement va creşte cu 5-10%" afirmă Raluca Dima, consultant imobiliar Neocasa.

Un alt factor care poate contribui la creşterea sau scăderea preţului unei locuinţe la bloc, este numărul de apartamente din respectivul imobil. De asemenea, etajul blocului contează foarte mult. Dacă în cazul blocurilor vechi, apartamentele de la primele etaje sunt cele mai vânate şi automat mai scumpe cu 10% decât cele de la nivelurile superioare, în cazul imobilelor noi apartamentele de la ultimele etaje sunt mai scumpe cu circa 15% decât locuinţele de la nivelurile inferioare.

"Dacă vorbim de o casă, trebuie să se ia în calcul dacă există posibilitate de a se mai construi în zonă. Dacă există riscul de a mai apărea la un moment dat un bloc înalt sau o clădire de birouri din care să se vadă la tine în curte. Dacă da, preţul mai trebuie negociat" este de părere Raluca Dima, consultant imobiliar Neocasa.

Traficul tot mai aglomerat îi face pe bucureşteni să se orienteze spre locuinţe situate aproape de o gură de metrou sau o staţie de tramvai, ceea ce face ca aceste proprietăţi să fie mai scumpe.

"Pentru un apartament cu două camere pe Barbu Văcărescu aproape de parcul Circului se cere 60.000 Euro -70.000 Euro, iar pentru un apartament cu două camere pe Ştefan cel Mare care are metroul aproape se cere cu până la 5.000 Euro mai mult" susţine Bogdan Cristian, broker imobiliar în cadrul agenţiei CasaTrans Imob.

Un alt element foarte important în alegerea unei locuinţe este parcarea. Dacă proprietarul are loc de parcare va scoate în faţă acest lucru şi va avea pretenţii mai mari, spun agenţii imobiliari. Totodată, prezenţa unei grădiniţe sau a unei şcoli în apropierea casei va creşte atractivitatea acesteia.

"Cel mai important factor al achiziţiei rămâne totuşi preţul. Clienţii vor să aibă aproape şi mijloace de transport în comun şi zone aerisite, verzi. Dacă ies din oraş sau merg spre marginea oraşului caută să aibă un acces cât mai rapid spre oraş, spre şcoala copilului, spre serviciu. Însă, dacă aceste lucruri sunt compensate de un preţ atractiv clienţii aleg preţul atractiv şi să fie un pic mai departe de lucrurile care îi interesează, asta ca regulă generală" conchide Raluca Dima, consultant imobiliar Neocasa.

 






9 June 2010