Înfiinţarea unui nou Fond Proprietatea ar putea fi cea mai bună soluţie prin care statul ar putea să-i despăgubească integral pe foştii proprietari, spun experţii Expert Forum.

24452-233675-00437989.jpgGuvernanţii susţin că proiectul de lege prin care se prevede plafonarea despăgubirilor pentru casele naţionalizate este determinată şi de limitările bugetare. Estimările Ministerului Finanţelor indicau că efortul bugetar pentru următorii ani ar fi fost de 70 miliarde lei, echivalentul în bani al proprietăţilor naţionalizate.

Soluţia Guvernului (acordarea doar a 15% din valoare pe o perioadă de 10-12 ani) este considerată de specialiştii Expert Forum ca fiind discriminatorie şi nu rezolvă problema cea mai mare, stabilirea dreptului de proprietate.

Stabilirea dreptului de proprietate

O mare problemă o reprezintă stabilirea dreptului de proprietate - cei mai mulţi păgubiţi au început deja procesele, unii chiar cu decenii în urmă, şi tot din vina statului nu s-a terminat stabilirea dreptului de proprietate.

„Nu poţi să vii şi să spui că până acum ai dat integral case înapoi sau bani sau acţiuni, iar pentru ceilalţi, prinşi în sistem de tot atâta vreme dar unde tot statul a fost mai lent în soluţionarea cauzei, nu mai poţi restitui", se menţionează în analiza Expert Forum

Cea mai simplă soluţie, în opinia Expert Forum ar fi înfiinţarea unui nou Fond Proprietatea, „dar de data aceasta rapid, ca să prindem termenul din iulie cu CEDO, să nu mai aşteptăm cinci ani până se îndură statul să listeze". Pentru Fondul Proprietatea 2 ar urma să se facă direct o selecţie internaţională de manager.

Obligaţiuni pe termen foarte lung

O altă soluţie propusă este creşterea capitalului Fondului Proprietatea, urmând ca de exemplu, statul să pună 15% din acţiunile Transelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Hidroelectrica şi toate celelalte companii din care a fost creat iniţial Fondul Proprietatea cu 20%. Avantajul este că Fondul Proprietatea e deja listat şi administrat de un manager credibil.

De asemenea, emiterea unor obligaţiuni pe termen foarte lung ar fi încă o soluţie pentru a putea plăti acum despăgubirile, iar plata de la buget să se facă pe o perioadă mult mai îndelungată, spun analiştii Expert Forum.

A patra soluţie indicată se referă este una cu aplicabilitate imediată: distribuirea directă de acţiuni la companiile de stat gen Hidroelectrica. Problema ar putea fi însă una de evaluare a companiilor. Varianta este apreciată ca fiind „rezonabilă", mai ales că o bună parte din companiile care sunt şi în portofoliul Fondului proprietatea vor fi listate cât de curând la bursă, aşa cum s-a stabilit prin acordul cu FMI.

 

Sursa

20 April 2012