Industria, agricultura şi serviciile vor fi performerele anului 2010, în timp ce imobiliarele îşi vor continua declinul. Analiştii economici susţin că semnele deja apărute în ultimele luni certifică reorientarea economiei către sectorul de producţie în detrimentul celui de intermediere.

sursa:money.ro"Singurul mecanism prin care economia va ieşi din recesiune este cel al cererii externe care înseamnă exporturi. Iar ramura care exportă cel mai mult este industria", este de părere economistul şef Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru.

Primele semnale care indicau oprirea scăderii în industrie au apărut încă din trimestrul 2. Dintre toate sectoarele cel mai bine va reacţiona industria prelucrătoare cu subramura sa industria auto, spun analiştii.

Economistul Dragoş Cabat ar vedea potenţial de creştere şi pentru servicii, mai ales cele financiare, domeniu pe care-l consideră "relativ subdimensionat". Acesta apreciază, însă, că o evoluţie certă va veni din exportul de materii prime pe fondul cererii Germaniei şi Franţei.

 

Ilie Şerbănescu este foarte tranşant în declaraţii. Potrivit acestuia nu numai că industria şi agricultura vor creşte în 2010 şi îşi vor spori ponderea în PIB dar şi că aceasta este singura şansă a dezvoltării economiei.

 

Sursa

3 December 2009