Primul mare semn de intrebare pentru mediul de business care apare dupa alegerea lui Sorin Oprescu in pozitia de Primar General al Capitalei este legat de viitorul proiectului Esplanada din centrul Bucurestiului, care implica o investitie de circa un miliard de euro.

Sorin Oprescu s-a aflat printre candidatii care au sustinut ca dezvoltarea proiectului in centrul orasului este inoportuna si a promovat ideea construirii unui parc pe lotul de teren de 10,7 hectare aflat de-a lungul bulevardului Unirii din Bucuresti, in continuarea Bibliotecii Nationale. In contextul in care mai multe scandaluri legate de zonele verzi din Capitala au "tulburat" Bucurestiul in ultimul timp, promovarea parcului in locul proiectului imobiliar ar putea fi chiar "cheia" care i-a asigurat lui Oprescu voturile in plus care l-au pus in pozitia de Primar al Capitalei.

Proiectul Esplanada implica realizarea unui mall si a mai multor imobile de birouri, administrative si culturale, care ar trebui dezvoltat in parteneriat public-privat intre Guvern, Primaria Capitalei si TriGranit Development.

Terenul este neutilizat de mai bine de 18 ani, din cauza problemelor legate de situatia juridica a mai multor parcele si a indeciziei autoritatilor locale si centrale care gestioneaza cea mai mare parte din lot. Cel putin la nivel declarativ, proiectul a avut pana in prezent sustinerea autoritatilor locale, incepand din 2004, de cand a fost organizata licitatia pentru desemnarea partenerului privat, insa alegerea lui Sorin Oprescu ridica intrebarea cat de sprijinit este acest proiect de catre bucuresteni si cat de util va fi orasului?

Pana sa ajunga pe masa Primariei proiectul va trebui sa treaca intai de Guvern, care prin intermediul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) anuntase la sfarsitul lunii aprilie ca ordonanta de urgenta pentru aprobarea contractului a fost adoptata. Ulterior, reprezentantii MDLPL au declarat ca ordonanta de urgenta a fost aprobata cu rezerve, "urmand a se relua circuitul de avizare interministeriala".

"Mentionam ca Ministerul Economiei si Finantelor si Ministerul Justitiei au avizat proiectul de ordonanta cu observatii, motiv pentru care in sedinta de guvern a fost luata decizia ca actul normativ sa nu fie trimis spre publicare in Monitorul Oficial decat dupa clarificarea acestora", au precizat reprezentantii MDLPL.

Parteneriatul prevedea construirea unui centru comercial, a mai multor cladiri de birouri si spatii culturale, in urma unei investitii de circa un miliard de euro, care timp de 49 de ani urmau sa fie exploatate de catre investitor, dupa care urmau sa reintre in proprietatea statului.

Intr-o prima etapa, autoritatea publica urma sa obtina o cladire culturala cu o valoare de peste 40 mil. euro , spatii de birouri de 12.000 de metri patrati si parcari subterane publice.

Pe de alta parte, ca urmare a exploatarii proiectului cu o valoare a investitiei de un miliard de euro, la un randament anual de 12%, taxele platite catre municipalitate s-ar putea ridica anual la aproximativ 15 milioane de euro.

In conditiile in care terenul de pe bulevardul Unirii ar putea fi exploatat imobiliar, pretul acestuia s-ar putea ridica la peste 300 de milioane de euro, calculat la un pret mediu de aproximativ 3.000 de euro/ metrul patrat. In ceea ce priveste oportunitatea realizarii unui parc, acesta ar avea aproximativ 60% din dimensiunea Cismigiului (17 hectare) sau 10% din Herastrau (110 hectare).

"Consideram ca proiectul Esplanada ramane cea mai buna optiune pentru locatia in discutie. Suntem convinsi ca, analizand la rece proiectul, domnul Oprescu va realiza ca Esplanada, in forma propusa de TriGranit si agreata de MDLPL, nu contravine dorintelor sale, dimpotriva", a declarat Dan Ghibernea, country manager TriGranit Development Romania. Ghibernea a fost ambasadorul Romaniei la Londra

Principalele argumente ale investitorului sunt legate de faptul ca mai bine de doua hectare vor fi ocupate de spatii verzi, in timp ce parcarile construite vor avea o suprafata construita de 270.000 de metri patrati.

Dupa desemnarea TriGranit drept partener in acest proiect, in anul 2005, termenele de finalizare a negocierilor au fost revizuite de mai multe ori, astfel ca in piata imobiliara s-a vehiculat la un moment dat ca dezvoltatorul ar putea renunta la afacere.

"Din partea companiei exista buna-vointa si dorinta de a demara acest proiect, insa anumite orgolii personale, proceduri birocratice sau slaba intelegere si interpretarea eronata a beneficiilor aduse de Esplanada Bucurestiului au reusit sa intinda rabdarea noastra aproape de limita. TriGranit va continua pentru moment demersurile pentru semnarea contractului PPP (parteneriat public privat)", a adaugat Ghibernea.

Sursa

17 June 2008