Preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), Aurel Şaramet a anunţat recent că deţine informaţii neoficiale conform cărora ar urma să apară una sau două case executate silit şi că numărul lor va creşte în perioada următoare. Ce se întâmplă cu cei care vor fi deposedaţi de Prima lor Casă şi unde vor ajunge aceste imobile?

sursa:capital.roÎn cazul în care clientul nu mai plăteşte creditul, banca face o solicitare de plată către Fondul de Garantare, noi anunţăm Ministerul Finanţelor, care trebuie să efectueze plata garanţiei către bancă  şi ulterior ipoteca se dă în executare la ANAF", a declarat pentru capital.ro Irina Constantinescu, director executiv  al FNGCIMM.

Potrivit legii care guvernează programul, creanţele rezultate din garanţiile acordate şi plătite instituţiilor de credit în cadrul „Prima Casă" sunt creanţe bugetare a căror recuperare prin executare silită se efectuează de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Poprirea tuturor veniturilor

În cazul în care debitorul nu îşi plăteşte de bunăvoie creanţele bugetare datorate, organele fiscale competente ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, pentru stingerea acestora, vor proceda la aplicarea modalităţilor de executare silită, prevazute la Cap.8 din Codul de Procedură Fiscală", ne-au transmis reprezentanţii ANAF.

Astfel, dacă în termen de 15 zile de la comunicarea somaţiei debitorul nu îşi achită obligaţiile bugetare datorate se continuă modalităţile de executare silită prin poprirea oricăror sume urmăribile reprezentând venituri şi disponibilităţi băneşti în lei şi în valută, titluri de valoare sau alte bunuri  mobile necorporale, deţinute şi/sau datorate, cu orice titlu, debitorului de către terţe persoane sau pe care aceştia le vor datora şi/sau deţine în viitor în temeiul unor raporturi juridice existente.

 

 

 

 

Sursa

23 March 2010