Anul acesta doar patru malluri noi sunt aşteptate pe piaţă. Bucureştiul a atras în primul trimestru al acestui an doar 17% din volumul total de investiţii realizate în piaţa imobiliară românească.

14419-148069-cese.jpgSe constată că în 2010, principalii investitori în retail de la noi din ţară, au preferat localităţile din provincie. Drept urmare, dintre cele 91 milioane euro investiţi în primele luni ale anului 2010, doar 16 milioane au fost realizate în Bucureşti, potrivit unui studiu de piaţă semnat de compania de evaluare Darian. În ultimul an şi jumătate, România a pierdut o mare parte din atractivitate pentru inves­ti­torii străini, dar, întrucât tren­dul în Europa este de reîntoarcere la marje de profit mai conservatoare, mulţi dintre investitori vor redescoperi oportunităţile din Estul Europei, apreciază specialiştii. „În mare parte, înviorarea resimţită pe piaţă tranzacţiilor corporative cu proprietăţi imobiliare s-a datorat creşterii presiunii asupra vânzătorilor, care au găsit un mijloc de înţelegere cu potenţialii cumpărători. Tranzacţiile s-au derulat între companiile deja prezente în România care s-au folosit de criză pentru a-şi extinde portofoliile cu proprietăţi", reiese din analiza Darian.

Spaţii comerciale livrate în S1 2010

În primul semestru al lui 2010 au fost livraţi pe piaţa din România aproximativ 106.000 mp suprafaţă închiriabilă de spaţii comerciale, ceea ce reprezintă o creştere de aproximativ 90% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. La sfârşitul acestui semestru volumul total de spaţii de retail în România atingea valoarea de 1.4 milioane mp, arată studiile. Principalele proiecte de retail anunţate în acest semestru au fost Pallady Shopping Center în Bucureşti şi Coresi Shopping City în Braşov. „Se estimează că până la sfârşitul anului 2010 cele mai importante proiecte de retail de genul mall-urilor care vor fi livrate sunt Gold Plaza Baia Mare şi EuroMall Galaţi. Trebuie menţionat că în afara acestor proiecte, alte opt centre comerciale se află în stadiul de obţinere a autorizaţiei de construire, toate aflate pe raza Capitalei. Aceste proiecte sunt Colosseum, Arena Plaza (Casa Radio), Mega Designer Outlet, ParkLake Plaza, Pallady Shopping Center, Colentina Shopping Center, Galleria Bucharest şi Promenada." mai aflăm din studiul Darian. Un alt eveniment de amploare pentru acest sector, dar care se estimează a fi realizat în trimestrul II al anului 2011, îl constituie lansarea mallului Polus Center din Constanţa.

Chiriile din malluri au scăzut

În ceea ce priveşte chiriile spaţiilor comerciale, se remarcă o scădere de aproximativ 10-20% în semestrul I al anului 2010, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2009. Spaţiile bine poziţionare au cunoscut reduceri ale chiriilor de aproximativ 10-15% în timp ce proiectele de la periferice au cunoscut reduceri ale chiriilor de aproximativ 15-20%. Comparativ cu semestrul al doilea al anului 2009, chiriile din primul semestru au scăzut, în special în cazul centrelor comerciale din zone periferice, de aceasta dată însă scăderea fiind mai redusă, de aproximativ 5-10%.


Sursa

20 October 2010