Pe piata locuintelor noi cererea inca exista, insa produsele dezvoltatorilor trebuie adaptate la nevoile clientilor, care cauta apartamente ieftine, in zone semi-centrale si cu acces facil la mijloacele de transport in comun, spune Norbert Höckl, vice president strategy in cadrul retelei Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Astfel, cea mai mare cerere, 40% dintre potentialii cumparatori, este pentru apartamente cu preturi cuprinse intre 60-75.000 euro, fata de anul 2009, cand 45% dintre potentialii cumparatori se orientau spre locuinte cuprinse intre 75-100.000 euro, potrivit datelor prezentate de Coldwell Banker Romania in cadrul SEE Commercial Real Estate Forum, organizat de Europa Property.

"Cererea pentru locuinte este inca acolo, problema consta in a oferi produsul potrivit. In perioada 2007-2008, multe dintre proiectele dezvoltatorilor nu au fost adaptate la nevoile romanilor. Acum se cauta apartamente ieftine, in zone semi-centrale si cu acces la transportul public. Cat despre proiectele de la periferia orasului, cu sute de apartamente, este greu de spus ce se va intampla, insa cel mai probabil multi dezvoltatori vor trebui sa isi asume niste pierderi", a declarat Norbert Höckl (foto), vice president strategy in cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania.

In prezent, stocul total de locuinte din Bucuresti este estimat la 900.000 de unitati locative, dintre care 15.000 de unitati sunt locuinte construite in ultimii cinci ani. In plus, alte 5.000 de locuinte urmeaza a fi livrate in acest an, chiar daca in multe cazuri pot aparea intarzieri.

In ceea ce priveste oferta, circa 8.000 de locuinte noi sunt disponibile la vanzare, dintre care 30% (aproximativ 2.400 de unitati) provin de la investitori care au achizitionat masiv in perioada 2007-2008, potrivit datelor Coldwell Banker Romania.

 








Sursa

28 May 2010