In ciuda numeroaselor articole ce anuntau ca romanii vor ramane fara bani de Paste, din cauza blocarii conturilor bancare, in urma neactualizarii datelor personale, oficialii BNR sustin ca asa ceva nu se va intampla.

Pana pe 1 aprilie, toti clientii bancilor comerciale ar trebui sa completeze un formular de actualizare a datelor personale, potrivit cerintelor Bancii Nationala a Romaniei.

"Informatiile din presa nu sunt corecte. Bancile nu blocheaza conturile.

Dar, pe masura ce clientii vin la sedii sa faca operatiuni, mai ales in cazul conturilor mari, o sa li se ceara, mai intai, sa-si actualizeze datele", a declarat, pentru Ziare.com, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului bancii centrale.

"Circula tot felul de zvonuri: ca nu o sa mearga cardurile de Paste, ca se blocheaza conturile etc. Nu este adevarat", a adaugat Vasilescu.

Potrivit spuselor sale, actualizarea datelor se face pentru a preveni si combate actiunile de finantare a terorismului, dar si pentru prevenirea si sanctionare spalarii de bani.

"Este vorba de masura internationala, iar Uniunea Europeana s-a racordat la aceste masuri. Trebuie sa existe o monitorizare atenta a clientilor pentru a preveni finantarea terorismului", ne-a spus oficialul BNR.

Bancile ameninta cu restrictionarea accestului la conturi

Regulamentul BNR nr. 9/2008, ce reglementeaza acest proces, nu se prevede nici o sanctiune pentru clientii care nu isi actualizeaza datele. "Nu li se va intampla nimic clientilor care nu le actualizeaza", a insistat si Adrian Vasilescu.

Cu toate acestea, bancile nu se sfiesc sa-si ameninte clientii. "Va invitam la oricare din unitatile BCR pentru a va actualiza datele de identificare personale, pana in data de 31 martie 2010. In caz contrar, incepand cu aceasta data, accesul la conturile dumneavoastra va fi restrictionat pana la prezentarea la una dintre unitatile BCR si actualizarea datelor personale", se poate citi pe site-ul Bancii Comerciale Romane.

Sursa

26 March 2010