Majoritatea băncilor din România au acceptat să adopte noua formă a programului guvernamental, care presupune o garanţie de stat de doar 50% din valoarea creditului.

17349-174894-primacasa.jpgGuvernul şi băncile au ajuns la un acord în privinţa formei în care va continua Programul „Prima Casă". Deşi nu toţi bancherii sunt convinşi de utilitatea programului, majoritatea băncilor au ajuns să meargă mai departe cu acordarea creditelor imobiliare garantate de stat. Cele mai importante modificări aduse vizează ponderea garanţiei de stat în valoarea creditului, dar şi condiţiile în care o persoană se poate califica pentru un credit garantat. „Programul de faţă are a face cu tot stocul de garanţii deja emise, se referă la cele 1,5 miliarde euro deja emise şi la cele o sută milioane euro din plafonul pe 2011 neutilizat încă. După ce se utilizează acest plafon de 100 milioane euro rămase, băncile au opţiunea să decidă că nu merg înainte, şi atunci rămân cu expunerea pe care o au în acest moment, sau să meargă pe acest program. Fac o paranteză - marea majoritate a băncilor au decis că vor să meargă pe acest program, atunci plafonul lor emis efectiv se dublează", spune Bogdan Drăgoi, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

Nu toată lumea este de acord

Există însă şi şefi de bancă ceva mai sceptici în privinţa viitorului acestui program. De alt-fel două dintre băncile locale, Raiffeisen şi CEC Bank, au lansat deja credite care se prezintă ca alternativă la „Prima Casă". Produse asemănătoare se mai găsesc şi la BRD sau Millennium. În opinia preşedintelui Raiffeisen, Steven van Groeningen, un program în care statul şi băncile impart garanţia va fi destul de greu de pus în practică şi de aceea ar fi cazul ca băncile să revină la normal şi să acorde credite fără garanţia statului.

Principalele modificări

Se califică la credit şi persoanele care au în proprietate o locuinţă de maximum 50 de metri pătraţi, achiziţionată fără garanţia statului.

Statul garantează doar 50% din valoarea creditului, restul fiind garantat de bancă.

A fost eliminată limita de vârstă de 35 de ani pentru persoanele care vor să intre în Programul „Prima Casă".

Condiţii generale

Dobânda la creditele în euro va fi cel mult egală cu EURIBOR la trei luni+ 4%.

Dobânda la creditele în lei este maximum ROBOR la trei luni+2,5%.

Avansul este 5% din valoarea imobilului.

Suma maximă finanţată pentru achiziţia unei locuinţe este 60.000 de euro cu tot cu avans sau 57.000 de euro fără avans.

Suma maximă finanţată pentru construcţia unei locuinţe este de 70.000 de euro.


Sursa

1 April 2011