Spaniolii de la Martinsa Fadesa, care au anunţat pentru România investiţii de milioane de euro, vor să valorifice terenul de la Ştefăneştii de Jos şi să construiască locuinţe anul viitor.

18093-fadesa4_83122000.jpgCel mai mare proiect rezindenţial din România anunţat în perioada de boom imobiliar a fost cel al spaniolilior de la Martinsa Fadesa. Proiectul prevedea construcţia a 6.700 de locuiţe, un hotel, spaţii de birouri şi spaţii comerciale, toate pe un teren de 64 de ha la Ştefăneştii de Jos.

Însă criza economică mondială a dus la îngheţarea acestui proiect, atunci când gigantul spaniol a intrat în incapacitate de plată şi a fost printre primele companii constructoare care au cerut ajutor statului spaniol pentru a evita falimentul.

Acum, spaniolii sunt în căutarea unor parteneri pe piaţa locală şi vor să valorifice terenul de la Ştefăneştii de Jos, pe care nu au reuşit să-l vândă.

„Fadesa România lucreză în trei direcţii: să refacă întreg proiectul în faze mult mai mici, care să fie adaptate condiţiilor actuale ale pieţei, să vândă părţi separate din terenul de la Ştefăneştii de Jos şi să caute un co-dezvoltator sau investitor local care să aducă un aport de valoare pentru a reporni dezvoltarea în 2012 sau 2013", a declarat pentru Money.ro, Roberto Correa, international sales director la Martina Fadesa.

Bonaire Community urma să fie dezvoltat în şase faze până în 2014, cu o investiţie totală de 850 milioane de euro. Prima fază urma să fie dezvoltată în perioada 2007-2010 şi cuprindea 1.600 de apartamente în 22 de blocuri cu preţuri de 72.000 de euro cu TVA pentru garsoniere cu suprafeţe de la 49 mp, 115.000 euro pentru cele cu două camere (64-84 mp), 146.000 euro pentru cele cu trei camere (95-137 mp), dar şi 5.000 mp de spaţii comerciale.

De la 1.600 de unităţi pentru prima fază, compania ia acum în calcul dezvoltarea unor blocuri cu mai puţine locuinţe, în funcţie de cerere.

"Fadesa a fost un dezvoltator care construia proiecte mari, cu mai mult de 500 de unităţi per proiect, lucru ce pare nerealist astăzi. Luăm în calcul mai multe opţiuni, printre care reproiectarea întregii zone şi începerea construcţiilor pentru proiecte mai mici, de 80 - 100 de unităţi. Estimăm că piaţa îşi va reveni încet, începând cu 2012 sau 2013, în funcţie de situaţia băncilor locale", a mai declarat pentru Money.ro, reprezentantul companiei.

Dar cum băncile nu mai arată un interes la fel de mare ca şi acum câţiva ani pentru finanţarea unor proiecte rezidenţiale, iar unii dezvoltatori au intrat insolvenţă - Terra Residence, Blue Tower, My Dream Residence, Cortina Residence - Fadesa discută deja cu posibili investitori şi doreşte ca cel mai devreme anul viitor să valorifice terenul de la Ştefăneştii de Jos.

"Fadesa este în discuţii cu fonduri, dezvoltatori şi investitori şi vom continua să discutăm cu potenţiali parteneri în următoarele luni pentru analizarea diferitelor posibilităţi de a începe o fază iniţială în zonă. Având în vedere suprafaţa mare a terenului de la Ştefăneştii de Jos, aproape 1,3 mil. mp construibili, Fadesa nu intenţionează să dezvolte pe întregul teren, de aceea suntem deschişi să vindem suprafeţe separate. Băncile din România sunt reticente să finanţeze proiecte rezidenţiale şi impun condiţii dificile, precum deţinerea terenului în totalitate, un anumit nivel de capital şi cel puţin 30% din antecontracte", a mai declarat pentru Money.ro, Roberto Correa.

Tot în Ştefăneştii de Jos se află în curs de dezvoltare proiectul Cosmopolis, construit de turcii de la Opus Land Development, care prevede 5.000 de locuinţe în blocuri, urmând să se desfăşoare în mai multe faze.


Sursa

10 May 2011